Реклама
Начало Заболявания и лечение Как се лекуват чести хреми при деца ученици

Как се лекуват чести хреми при деца ученици

0
гърло сливици хрема запушен нос
Реклама

Лечението на хремата, особено ако тя се повтаря често, е предизвикателство за много родители. В ранната ученическа възраст децата често боледуват от респираторни заболявания (ринити, ринофарингити), тъй като в непосредствен контакт си обменят постоянно вируси и бактерии. Обикновено родителите са в недоумение – детето пие няколко антибиотика, а резултат няма. Не бива да забравяме, че антибиотиците действат на бактериите, но не и на вирусите.

Трябва да се има предвид още една възможна причина за хремата. При някои деца е налице алергия, която затруднява лечението на хремите. В тези случаи жлезите на дихателната лигавица произвеждат повече слуз, а тя е благоприятна среда, за инфекциозните причинители. При алергичните хреми от носа изтича водниста материя, а като се прибави бактериална инфекция, секретът става жълто-зеленикав.

В някои случаи носа се накапват очни капки с антибиотик и секретът от жълто-зелен се променя отново в прозрачен, но остава обилен. Прибавянето на лечение против алергията рязко подобрява състоянието на детето. Тъй като алергията е хронично състояние, поведението при такива деца е отговорно, за да се избегнат тежки усложнения, каквото например е астмата.

Реклама

В някои случаи деца на тази възраст имат уголемена и възпалена аденоидна вегетация (трета сливица) и хроничната хрема е в задната част на носната кухина и носоглътката. Касае се за хроничен аденоидит, погрешно наричан от много родители и много лекари задна хрема.

Какво трябва да се прави при деца с чести и хронични хреми в първите учебни класове?

Много точно трябва да се изясни има ли детето алергия или хроничен аденоидит и да се проведе съответно лечение. Децата трябва да се научат добре да духат носа си и да поддържат чиста носната кухина.

На помощ идват и различни спрей разтвори от „морски води“, смесени с бикарбонатна сода, инхалации с алкални разтвори и различни носни капки. При наличие на алергия се назначава противоалергично лечение. Антибиотиците следва да се избягват, макар че най-често родителите настояват за микробиологично изследване на носния секрет и последващ антибиотик. Погрешно е и невинаги такова лечение е необходимо. Носната кухина е замърсена кухина и в нея почти винаги има бактерии, без да са причинители на хремата.

При по-големи деца (в прогимназията и гимназията) след смяната на горните зъби се оформят околоносните кухини и децата боледуват освен от ринити и ринофарингити, но и от риносинузити. Тогава аденоидната вегетация е претърпяла обратно развитие, но наличието на синузит изисква сериозно лечение. Отново на преден план се търси алергия, защото тя е предпоставка за усложнение на синузитите (носни полипи, астма). В тази възраст се манифестират и различни деформации (изкривена носна преграда, хипертрофия на носната лигавица), които предразполагат за хронични хреми и синузити.

В заключение следва да кажем, че ако детето няма алергии или деформация в носа, лечението на хремите е стандартно и води до добри резултати. В останалите случаи изисква контролно мнение на специалист.

 

Проф. Георги Едрев, специалист по оториноларингология

Преглежда в ДКЦ на Правителствена болница, както и в лекарския си кабинет на ул. „Зайчар“ 128 в София

Реклама

Exit mobile version