Реклама
Начало Заболявания и лечение Как да разберем кога простудата става пневмония?

Как да разберем кога простудата става пневмония?

0
Реклама

Острите респираторни инфекции, които се причиняват от различни вируси, разболяват почти всеки през есенно-зимния сезон. Най-често ни разболяват риновируси, парагрипни, аденовируси и респираторно-синцитиален вирус (RSV). По клиничната картина, характерна за мястото на възпалителния процес, може да се ориентираме кой е причинителят. Обикновено риновирусите причиняват предимно предна хрема, парагрипните вируси – най-често ларингити, аденовирусните инфекции протичат с увеличени лимфни възли и конюнктивити, докато при реовирусните инфекции може да има и стомашно-чревни оплаквания.

Всяка вирусна инфекция може да доведе до усложнение – бронхит, бронхиолит, пневмония. Респираторно-синцитиалните вируси могат да предизвикат бронхиолит и пневмония при малките деца.

Доброто състояние на имунната система е необходимо условие за предотвратяване на усложненията. Имунната система отслабва при нерационално хранене с ограничение на плодове и зеленчуци. Цигарите и алкохолът потискат локалната защита на белите дробове и имунните клетки. Стресът също води до срив в имунната система. Хронично болните с белодробни и сърдечносъдови заболявания, малките деца, възрастните хора са с по-слаба имунна система. Няма специфично лечение за вирусните инфекции, но приемът на топли чайове, витамини, гаргара с етерични масла, инхалации и най-вече три дни пазене на леглото биха предпазили пациентите от усложнения.

Кога и как настъпват усложненията

Реклама

Всяка вирусна инфекция на горните дихателни пътища може да премине в пневмония, ако не се проведе адекватно лечение. Разбира се, значение имат още индивидуалното състояние на имунитета, наличието на хронични заболявания, бременност и др. Първите 3 до 5 дни инфекцията е вирусна. За този период трябва да се очакват първите признаци на подобрение. Ако след 4-5-ия ден пациентът продължи да вдига температура, все още е силно отпаднал, появи се кашлица, храчки, това е важен сигнал, че е необходима помощта на лекар. Характерна особеност за вирусните пневмонии е, че невинаги се установяват със слушалката. Затова рентгенографията е задължителна.

Как се лекува грип

Острите респираторни инфекции се различават от грипа

Грипният вирус е по-агресивен. Попадайки в клетката, се размножава и много бързо се разпространява в организма (инкубационен период от няколко часа до 4-5 дни), засяга почти всички органи и системи и протича с висока температура, силно изразена отпадналост, болки по мускулите и ставите. Това състояние изисква задължително лечение в домашни условия с цел да не се разпространява инфекцията сред други хора и предпазване от усложнения. Трябва да се потърси помощта на лекар, защото навреме приложеното антивирусно лечение предпазва от усложнения. Грипът много по-често причинява пневмония, бронхити. Има риск да се стигне дори до дихателна недостатъчност.

д-р София Ангелова

 

Д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести, София

Реклама

Exit mobile version