Реклама
Начало Заболявания и лечение Как се лекува грип

Как се лекува грип

0
Реклама

След като миналата година грипът изобщо не успя да се разгърне до епидемия, сега броят на заболелите изненадващо се повиши точно по време на празниците. За момента повечето проби показват, че преобладава щамът „Хонконг“, но се очаква и добре познатият от последните няколко години свински грип („Калифорния“), съобщи д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Обикновено епидемията от грип се наблюдава през януари-февруари, но тази година вълната започна още през декември. Епидемията има по-ранно начало не само у нас, а и в цяла Европа, допълни д-р Кунчев. Епидемични стойности на грипа – над 200 души на 10 000, са достигнати вече в доста градове. Сред най-засегнатите са Хасково, Пазарджик, Перник, София област, но и много други населени места.

Какви са първите симптоми на грипа?

вирус грипМного хора споделят, че първите признаци на инфекция се появяват внезапно. Човек се усеща изведнъж силно отпаднал, няма сили да се помръдне. Ето обобщени най-често срещаните симптоми:

  • Внезапно начало;
  • Висока температура;
  • Силно главоболие и болки по мускулите;
  • Силна обща отпадналост;
  • Болки в гърлото, хрема и кашлица може и да няма в началото.

Какво е лечението?

Реклама

Лечението на грипа в първите 2-3 дни е за овладяване на симптомите. Може да се дават и противовирусни препарати по рецепта, дадена от лекар. Особеното е, че приемът им трябва да започне до 48 часа след началото на първите симптоми.

По правило заедно с тях не бива да се пият парацетамол, ибупрофен и други подобни лекарства, защото ще отслабят ефекта им. Някои противовирусни медикаменти могат да доведат до повишена сънливост и други странични ефекти, затова се консултирайте с лекар кога и как да ги приемате.

Антибиотик не се взема в първите дни, освен ако лекарят не прецени – например ако има наслагване на инфекции при конкретния пациент или пък той е с компрометиран имунитет. В първите три до пет дни инфекцията е вирусна и антибиотикът няма да повлияе на симптомите й. Вземат се медикаменти за облекчаване на температура, болки в гърлото и кашлицата. Те са без рецепта в аптеката.

Какво може да направим сами?

Болният остава на легло поне първите 3-4 дни, дори и да смята, че има сили да се движи, съветва д-р Кунчев. Помага не само на себе си, но и се предотвратява разнасянето на вируса на грипа.

Човек е заразен още преди да се проявят симптомите. Когато усети, че се разболява, разпръсква вируса дори при говор и може да го предаде на околните. При кихане вирусът хвърчи на няколко метра.

Лекарите съветват още да не се бърза с хапчетата за понижаване на температурата, ако тя е под 39 градуса. Температурата е естествена реакция на имунната система с цел да унищожи вирусите. Те не виреят при високи градуси. Ако на болния му е студено, трябва да се завива и да бъде загрят. Ако е в треска, се слагат охлаждащи компреси на челото, китките и на краката.

Вижте още: Защо грипът е много по-опасен от настинката

Какво да ядем и пием при грип?

В народната медицина са известни много рецепти за начин на хранене при вирусна инфекция. Със сигурност няма да сбъркате, ако направите топла пилешка супа на болния. Доказани са противовирусните средства на ряпата и джинджифила. Джинджифилът може да се използва като чай, настърган и разбъркан с мед и настъргана ябълка. Има и други рецепти с корена. Не се препоръчват захарни изделия, тъй като захарта е храна за вирусите.

Чайовете се препоръчват при грип и простуда. Но внимавайте: не давайте прекалено гореща напитка, ако болният има висока температура! Внезапната допълнителна горещина може да доведе до шок в организма. При болки в гърлото не се препоръчват кисели продукти или цитруси, които дразнят инфектираната лигавица.

Какви и колко течности да приемаме

Няма страшно, ако болният временно няма апетит и отказва храна. Целият организъм в момента е мобилизиран да се справи с вирусите и апетитът се губи. Важното е да не се допусни дехидратация и да се приемат достатъчно течности – вода, бульони, топли чайове. Високата температура по принцип дехидратира и това трябва да се компенсира.

Ако приемате т. нар. прахчета за грип, и допълнително хапчета за температурата, внимавайте да не допуснете предозиране. Възможно е в две различни като търговски марки лекарства да има едни и същи съставки – най-често парацетамол или ибупрофен. В големи дози те може да са токсични за черния дроб, така че внимателно разпитайте в аптеката как да се приемат. В първите 2-3 дни няма смисъл от антибиотици, защото те не действат на вирусите.

Витамин С и цинк

Витамин С като добавка може да облекчи симптомите, макар че според проучванията не съкращава времето на боледуване. Друг важен елемент за имунната система е цинкът. Може да се вземе профилактично или след преболедуване. В аптеките има и различни препарати за подсилване на имунитета. Но помнете, че хранителните добавки не се контролират за обещавания ефект, както това се прави при лекарствата. Понякога е възможно да си дадете парите за нещо, което няма да помогне.

Привържениците на хомеопатията може да пробват и Шуслеровата терапия. Задължителната шуслерова сол при всяка инфекция е №3 (железен фосфат), която се изразходва увеличено от организма при борбата с вирусите. Подкрепа за лигавиците е сол №4, а от дехидратация пази сол №8.

Кога непременно да идем на лекар

Най-важното правило при грипа е: ако до втория-третия ден не настъпи подобрение, отново трябва да посетите лекаря. Той ще прецени дали има риск от усложнение и при необходимост ще назначи допълнително лечение с антибиотици или други медикаменти според конкретния случай.

Грипът много по-често от другите респираторни вируси прави усложнения като бронхит, отит или пневмония. По данни на Министерството на здравеопазването от грип годишно у нас умират около 2000 души, предимно хора с хронични заболявания, които се обострят от инфекцията.

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version