Реклама
Начало Заболявания и лечение Изтръпване и липса на чувствителност в ръцете и краката

Изтръпване и липса на чувствителност в ръцете и краката

0
Реклама

Изтръпването на ръцете и краката, мравученото (усещане сякаш мравки лазят по кожата) или притъпената им чувствителност е често срещано оплакване. Проблемите са свързани с влошено кръвообращение или някакво увреждане на фините нервни влакна. За да се стигне до адекватно лечение, първо трябва да се установи причината, а това може да се окаже по-дълъг процес. В основата на сходни оплаквания може да стоят различни увреждания или заболявания. 

Неприятното бокцане, потрепване, мравучене по кожата може да се появи на различни места – ръцете и краката, по дланите, пръстите, стъпалата и пръстите на краката, по главата и лицето. Някои хора описват усещането като парене или дори наелектризиране. Такива симптоми може да предшестват изтръпването или да са последица от него.  

Изтръпването по-често е безобидно, но може да е знак и за сериозно увреждане на нервите заради някакво заболяване, например диабет. Притъпената чувствителност може да е знак и за инсулт, особено ако се проявява само в единия крак, ръка,  едната половина на лицето или едната половина на тялото (може и частично засягане).  Боцкането (мравучене) и изтръпването може да са свързани с проблем конкретно на мястото, където е симптомът, или пък да се дължи да проблем в друга част на тялото. Например проблеми с прешлените на врата може да се изявят с подобни оплаквания в пръстите на ръцете или дланите. 

Кои са най-честите причини за изтръпването

Реклама

изтръпване на кракатаМного често описаните симптоми са свързани с проблеми във фините кръвоносни съдове, в различните нервни пътища, както и в гърба, преди всичко с прешлените на врата и лумбалната област. 

Често неприятните усещания са свързани с периферната нервна система. Важна част от нея са сетивните нерви. Те са проводник на усещанията в различни части на тялото – от ръцете и краката чак до мозъка. В периферната нервна система, поради различни заболявания, един или повече нерви могат да бъдат раздразнени, възпалени или повредени.

Полиневропатиите са много разпространен проблем. Засягането на нервите по правило е симетрично в двете половини на тялото. Засягането им е или директно в крайната точка, например в краката или пръстите, или по протежението на нервните пътища по-нагоре. В много случаи изтръпването, паренето и намалената чувствителност са първи признаци на полиневропатия.

Нарушения в обмяната на веществата и в хормоналния баланс също влияят на функцията на нервите и съдовете. Затова диабетиците са сред най-застрашените да развият неврологични увреждания и проблеми с кръвообращението. 

Периферните нерви и кръвоносни съдове страдат, когато тъканите около тях като кости, сухожилия и други меки части се променят. Тук влияние може да окажат също последици от наранявания, износване или възпалителни процеси. В по-редки случаи нервните окончания се притискат от доброкачествени или злокачествени тумори. 

Промени и увреждания в централната нервна система, т.е. в мозъка и в гръбначния мозък, също стават причина за изтръпване и притъпено усещане. Това може да е свързано с нарушения в кръвообращението, наранявания и инфекции, дегенеративни процеси или възпаление. Патологични промени, като абсцес или тумори в мозъка или гръбначния канал също може да притискат нервите и съдовете.

Кожни заболявания, измръзване или изгаряне са сред другите възможни причини. Алергични реакции и непоносимости също пораждат усещане за боцкане и мравучене. Не на последно място трябва да се помисли и за психични провокатори – паник атаки и страхова невроза. 

Злоупотребата с алкохол е друга възможна причина за симптомите. Редовната му употреба в дългосрочен план уврежда нервите. Други възможни причини за изтръпване и подобни оплаквания: 

 • Отравяне с тежки метали;
 • Реакция при някои лекарства (някои антидепресанти, антиепилептици и определени препарати за понижаване на кръвното).

Защо изтръпват ръцете и краката

Кога трябва да идем на лекар

Ако усещате някои от описаните симптоми, наблюдавайте кога и при какви обстоятелства се появяват. На лекар е добре да отидете, когато:

 • Изтръпването или загубата на сетивност се появяват без осезаема причина;
 • Симптомите са силно изразени и/или продължават по-дълго;
 • Появяват се през определени интервали отново и отново.

Непременно се консултирайте с лекаря си, ако към симптомите се добавят болка, замъглено виждане, гадене, замаяност или кожни реакции. При пациентите с диабет е важно да се следи за промени в повърхността на тялото.

При съмнение за инсулт веднага извикайте Бърза помощ. Припомняме, че обикновено част от признаците на мозъчния удар са свързани с парализа или ограничаване на движенията в един от крайниците, част от лицето или едната половина от тялото. 

Ето и някои причини за изтръпване, боцкане според най-честите места, където се появяват.

Отмаляване на ръцете и краката

Синдромът на улнарния нерв или „Парализа на колоездача“ е свързан с погрешна позиция на ръцете, подобна на тази, когато колоездачът прегъва китките си на кормилото. Това притиска определени нерви и в резултат пръстите изтръпват. Нервът може също да бъде притиснат, увреден и в лакътя. Неблагоприятно може да се окаже, ако държите лакътя си сгънат често или продължително време. Това също нарушава движението в тази област. Първоначално се появяват изтръпване и болки в ръката, особено отгоре на дланта, от вътрешната й страна, но също на безименния и на малкия пръст. 

При Синдром на карпалния тунел се получава притискане на медианния нерв в китката. Това провокира следните оплаквания:

 • Изтръпване на ръката, на палеца и показалеца, отчасти и на средния пръст;
 • Неприятното усещане може да се разпростре чак до подмишницата.
 • Типично оплакване е, че нощем се губи чувствителност в предната част на пръстите на ръката. Те изтръпват и болят, а понякога болката стига чак до рамото. 

Изтръпването на пръсти на ръката може да е по различни причини

Полиневропатии на крайниците

Заболяванията на периферната нервна система могат да се дължат на:

 • захарен диабет;
 • хронична злоупотреба с алкохол;
 • инфекции;
 • отравяния. 

Симптоми като изтръпване, “лазене на мравки”, притъпено усещане обикновено се появяват и на двата крака, често на подбедрицата, но също и на ръцете.

Травма на шийни прешлени

Компресията на шийните прешлени обикновено се причинява от т. нар. камшичен удар при катастрофа например. В резултат може да се засегнат нервните функции и кръвообращението. Подобна травма често води до главоболие и болка в шията, изкривена поза на главата, замаяност и замъглено виждане. Нараняванията често предизвикват изтръпване на пръстите или ръцете.

Подобни симптоми може да са провокирани и от износване на шийните прешлени вследствие на дегенеративни процеси. 

Заболявания на кръвта

Промени в сетивността на пръстите и ръцете могат да се породят например при значително увеличение на червените кръвни клетки, което се наблюдава при Полицитемия вера (polycythemia vera). Това заболяване на хемопоетичните клетки се развива при генетично предразположение, но по-често е причинено от придобито увреждане на стволови клетки в костния мозък. Симптоми: Кръвта става по-гъста, по-често се образуват кръвни съсиреци. Нарушенията на кръвообращението причиняват изтръпване. Често тези пациенти се оплакват от сърбеж, особено при контакт с вода. Съобщават също за главоболие и световъртеж. Често имат увеличен черен дроб и далак.

Хормонални нарушения – хипофункция на паращитовидни жлези

При този тип проблеми изтръпването се наблюдава не само по ръцете, но често и в краката, пръстите на краката или дори в устата.

Дефицит на витамин В12

Дискомфортът в ръцете, краката и стъпалата може да бъде признак за продължителен недостиг на витамин В12. Това от своя страна може също да доведе до анемия.

Синдром на Рейно

Студът или стресът понякога причиняват съдови спазми и свързани с тях проблеми с кръвообращението. Синдомът на Рейно засяга предимно пръстите на ръката, с изключение на палеца и самата длан. Ръцете внезапно стават студени, бледи и вцепенени. Понякога се усещат още болка и изтръпване в края на пристъпа. Понякога са засегнати и пръстите на краката (ръцете и пръстите на краката страдат симетрично), възможно е засягане на носа и ушите.

Намалена сетивност в крака, стъпала, пръсти на краката

Изтръпването и притъпената сетивност в краката може да е признак за различни увреждания, заболявания. Най-честите причини може да са:

Нарушения на кръвообращението и съдови запушвания в краката

Ако кръвообръщението е нарушено по-дълго, накрая нервите в краката не са достатъчно снабдени с кръв, както това се случва при периферна артериална болест. Болката при ходене, която ви принуждава да спрете, е основен симптом при напреднала болестна фаза. Има ли засегнати нерви, става въпрос за изгаряне на изтръпване и други, често болезнени сензорни нарушения, както и за парализа. Причина за PAD е атеросклерозата.

Синдромът на неспокойните крака

Синдромът се описва с неприятни усещания в краката и по-рядко рядко в ръцете. Те се появяват главно вечер или нощем, а засегнатите ги описват като дърпане, парене или изтръпване. При неспокойни крака човек чувства необходимост непрекъснато да раздвижва или масажира мястото (често мускулите на прасеца). Последиците са неспокоен сън и недоспиване. Причините за проблема не са напълно изяснени. Предполага се, че може да бъдат:

 • желязодефицитна анемия;
 • дефицит на магнезий и витамини В;
 • преходни по време на бременност;
 • бъбречна недостатъчност.

Редактор Ина Димитрова

Източници: Apotheken-umschau.de

Снимка: Foter.com

Реклама

Exit mobile version