Реклама
Начало Заболявания и лечение Изправиха на крака жена с унищожен от артроза глезен

Изправиха на крака жена с унищожен от артроза глезен

0
проф. Пламен Кинов ИСУЛ
Реклама

Сложна операция на глезена, който е трябвало да бъде фиксиран с иновативен пирон, помогна на 74-годишна жена отново да ходи. Мъките й продължили близо година и половина. Този тип медицинско изделие се използва за първи път у нас, отбелязва проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Специалният пирон се използва в случаи, когато има тежка артроза на глезена.

Проблемите на възрастната жена започват от травма. На 1 май 2021 г. тя е блъсната на пътя от лек автомобил, който почти минава през крака й. Рентгенът показва тежка фрактура на глезена. „Ударът беше толкова силен и неочакван, че съм изгубила съзнание. Като се събудих, глезенът ми висеше, държеше го само кожата на крака“, разказва пациентката.

Тежката травма унищожила ставата на глезена

Карат я до болницата в Бяла Слатина, където се оказва, че в празничен ден няма нито ортопед, нито хирург. От там жената по спешност е закарана в многопрофилната болница в най-близкия областен град, където й правят операция на крака. Тя обаче се оказва неуспешна и от тогава до сега, почти година и половина, жената на може да стъпва на оперирания крак, а болките са ужасни.

Реклама

„В един момент осъзнахме, че нещо не е наред с възстановяването и започнахме да търсим информация къде могат да ми помогнат. Проф. Кинов ни беше препоръчан от познат на моята дъщеря, който живее в Италия. Оказа се, че професорът, който е спасил и неговата майка, е известен и в Италия. Много се радвам, че му се доверих. Надявам се това да е краят на мъките ми“, разказва през сълзи възрастната госпожа от с. Малорад.

„При прегледа на пациентката установих, че ставата е почти унищожена. Явно предишната операция не е успяла да възстанови ставата и в следствие на това пациентката беше развила тежка артроза. Обикновен пирон за фиксация в този случай нямаше да помогне и затова започнах да търся друг вариант. Радвам се, че подходът, който използвахме, се оказа успешен и днес госпожата беше изписана в много добро състояние. След 14 дни ще махнем конците, следва рехабилитация, която също можем да предложим в нашата болница, и тя ще може да продължи живота си нормално“,  обнадежден е проф. Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология.

На снимката горе: 74-годишната жена с двама от лекарите, участвали в операцията й: Проф. Пламен Кинов (вдясно) и младата надежда на Клиниката по ортопедия и травматология д-р Георги Луканов (вляво).

Реклама

Exit mobile version