Реклама
Начало Заболявания и лечение Гъбички в ушите (отомикоза) – причини, лечение и домашни средства

Гъбички в ушите (отомикоза) – причини, лечение и домашни средства

0
намален слух отит
Реклама

Отомикозата е гъбична инфекция, която засяга едното или понякога и двете уши. Среща се по-често при хората, които живеят в топъл и влажен климат, но също така и тези, които плуват често, имат диабет или други хронични , кожни заболявания. 

Симптоми на гъбичките в ушите:

  • болка
  • сърбеж
  • възпаление
  • подуване на мястото в ушите
  • зачервяване
  • лющеща се кожа
  • звънене, шум в ушите
  • усещане за пълнота в ушите
  • изтичане на течност от ушите
  • проблеми със слуха

Отделянето на секрет от ушите е един от най-честите симптоми, като той  може да бъде с различни цветове – бял, жълт, черен, сив или зелен.

Реклама

Болката в ухото – симптом при много заболявания

Причини за отомикозата

Отомикозата се причинява от близо 60 различни вида гъбички. Често срещани са Aspergillus и Candida. Понякога е възможно бактерии да се комбинират с гъбичките и да усложнят инфекцията. 

Гъбичките обичат топлина и влага. По-често създават проблеми в ушите през лятото. Плуването в не особено чиста вода е сериозен риск, но дори и ако водата е чиста, пак може да се получи. Особено застрашени са хората с отслабена имунна система (може и да е временно), травма или някакво нараняване, ранички или драскотини в ушите, екзема или друго хронично кожно заболяване.

Сърбежът в ухото може да е инфекция или алергия

Как се поставя диагнозата

Прегледът е наложителен, ако имате болки и изтичане на секрет от едното или двете уши. Може да се наложи да вземате лекарства, така че точната диагноза е наложителна. УНГ специалистът може дори само с поглед в ухото с помощта на своя отоскоп да се ориентира, какви са пораженията. При необходимост, ще изпрати секрет от ухото за микробиологично изследване. 

Лечението на гъбичките в ушите

Има няколко възможности за лечение на отомикоза, включително и с прилагането на домашни методи. Понякога се налага почистване на ушите за премахване на натрупания секрет с професионални препарати и инструменти. Не опитвайте това у дома с памучни тампони, нито пък с други остри инструменти като куки за плетене! Може сериозно да нараните и инфектирате кожата на ухото. Клечките за уши се използват само от външната страна на ухото.

Има лекарства – капки за уши за лечение на отомикоза. Те могат да съдържат активните вещества клотримазол и флуконазол. Оцетната киселина също се използва за лечение на гъбички в ушите. Обикновено се използва 2-процентов разтвор, който се накапва в ушната мида в продължение на около седмица. Друг вариант е да се използва 5% разтвор за уши с алуминиев ацетат. 

Вярно ли е, че има различни видове отит?

Кога се налага да пием лекарства през устата

Някои гъбични инфекции като Aspergillus може да са много упорити и да не се повлияват от обичайните капки за уши. В тези случаи може да се наложи да приемате лекарства през устата като итраконазол (име на активната съставка).

Лекарят може също така да препоръча нестероидни противовъзпалителни лекарства (парацетамол, ибупрофен и др.) или ацетаминофен за болката и намаляване на инфекцията.

Локални лекарства

Има локални противогъбични лекарства за отомикоза, ако гъбичките засягат външната част на ухото. Те обикновено се предлагат като мехлеми или кремове.

На какво се дължи заглъхването и пукането на ухото?

Домашни средства срещу гъбичките

Има и някои популярни домашни лекарства за справяне с гъбичките, но е добре да се консултирате с лекар, преди да ги изпробвате. Разредена кислородна вода например помага за премахване на натрупания засъхнал секрет в ушите, който дразни.

Лекарства без рецепта с карбамиден пероксид също могат да помогнат за изчистването на ушите от засъхнали корички. Друга възможност е след плуване да се използва разтвор за капки за уши, приготвен от равни части бял оцет и спирт.

Носенето на плувна шапка или тапи за уши също може да предпази ушите от водата. След излизане от басейна използвайте сешоар, за да премахнете влагата от ушите. Уверете се, че използвате най-слабата степен и не дръжте сешоара твърде близо до ушите.

Прогноза за излекуване

В повечето случаи противогъбичните лечения са достатъчни, за да се отървете от отомикозата. При някои хора обаче отомикозата може да стане хронична. Тогава задължително лечението трябва да се наблюдава от специалист по УНГ.

Ако гъбичките се появят при хора с имате диабет, отслабена имунна система или други хронични здравословни проблеми, важно е основното заболяване да се държи под контрол. Лечението на всякакви хронични кожни заболявания като екзема, също е важно. Избягвайте продължително излагане на замърсена вода на ушите, докато боледувате. Това може да доведе до връщане на инфекцията.

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version