Реклама
Начало Заболявания и лечение Билки и народна медицина при хеликобактер пилори

Билки и народна медицина при хеликобактер пилори

0
билки билколечение чай
Реклама

Има ли билкови препарати или други средства от народната медицина, които помагат при инфекция с хеликобактер? Какво споделят хората, които имат личен опит по темата „Излекувах се от хеликобактер пилори“.

Бактерията хеликобактер пилори е много разпространена, почти половината хора я носят. Не всеки развива симптоми, но при повечето хора има оплаквания от болки в стомаха, дискомфорт, киселини и др. Повече за характерните симптоми и стандартното лечение може да прочетете тук. 👇👇

https://bolenzdrav.com/zabolyavaniya-i-lechenie/helikobakter-pilori-lechenie-s-chetvorna-terapiya

Билки, извлеци и други народни средства срещу стомашните неволи

Ето някои от билките и други натурални лечебни средства, за които има данни, че може да помогнат срещу симптомите на хеликобактер. Внимание: Започването на билколечение не е основание за спиране на предписаната от лекар терапия. Също така е добре да обсъдите с лекар или фармацевт тези допълнителни натурални препарати. Някои от тях може да имат взаимодействие с лекарство, което приемате.

Реклама

Гума мастик, получена от смолата на дървото Pistacia lentiscus, е изследвана за нейните антибактериални свойства срещу хеликобактер пилори. Някои проучвания предполагат, че мастиковата дъвка може да помогне за инхибиране на растежа на Хеликобактер пилори. Очаква се намаляване на симптомите. Минус: Доказателствата са ограничени и са необходими допълнителни изследвания.

Червена боровинка и продукти от червена боровинка помагат не само при проблеми с пикочните пътища. Те съдържат съединения, наречени проантоцианидини, които могат да имат антибактериален ефект срещу хеликобактер пилори. Тук резултатите от проучванията са смесени. Някои лабораторни изследвания са показали обещаващи резултати. В същото време клинични изпитвания, оценяващи ефикасността на червената боровинка при ерадикация на H. pylori, са дали смесени резултати.

Женско биле, зелен чай, чесън и чай матула

Коренът от женско биле, извлечен от растението Glycyrrhiza glabra, традиционно се използва в билковата медицина заради своите противовъзпалителни и антимикробни свойства. Някои проучвания сочат, че екстрактите от корен на женско биле могат да помогнат да потиснат растежа на Хеликобактер пилори. Също и ще намалят възпалението в стомашната лигавица. Необходими са повече клинични проучвания, за да се потвърди неговата ефикасност и безопасност при инфекция с хеликобактер пилори.

Зеленият чай съдържа полифенолни съединения, като катехини и епигалокатехин галат (EGCG). Те проявяват антиоксидантни и антибактериални свойства. Съществуват проучвания, които изследват потенциала на екстракт от зелен чай за инхибиране на растежа на Хеликобактер пилори. Също и за намаляване на симптомите при гастрит. Въпреки че предварителните констатации са обещаващи, са необходими допълнителни изследвания, за да се установи неговата клинична ефикасност.

Чесънът (Allium sativum) традиционно се използва заради антимикробните си свойства и може да проявява активност срещу хеликобактер пилори. Лабораторни проучвания и клинични проучвания в малък мащаб предполагат, че екстрактите от чесън или добавките могат да намалят биофилма от Хеликобактер пилори в стомаха. Така те подобряват резултатите от лечението, когато се използват като допълнителна терапия. Необходими са по-стабилни клинични доказателства в подкрепа на употребата му. Ако не помогне много за конкретната цел, чесънът със сигурност няма да навреди. Той е много полезен за организма като цяло.

Чаят матула (Matula) е билков препарат, съдържащ екстракти от различни растения, включително Artemisia, Eucalyptus и Olea europaea. Предлага се на пазара като естествен лек за инфекция с хеликобактер пилори. Ограничени клинични проучвания съобщават за благоприятни резултати с чай матула – симптомите от хеликобактер намаляват.

Винаги обсъждайте с медицинско лице хранителните добавки или билкови чайове, които приемате. Билковите добавки могат да взаимодействат с лекарства и да имат неблагоприятни ефекти при някои пациенти. Да се разчита само на алтернативни средства за лечение без медицинско наблюдение може да има обратен ефект. Може да се получат усложнения.

https://bolenzdrav.com/zabolyavaniya-i-lechenie/mozhe-li-helikobakter-pilori-da-dovede-do-rak

Съвети за предпазване от инфекцията с хеликобактер

Хеликобактер пилори се предава чрез замърсени предмети или по въздушно-капков път. Спазвайте добра хигиена! Редовно измивайте ръцете със сапун и вода. Това намалява риска от предаване. Насърчаването на заразените членове на семейството да поддържат подходяща хигиена, особено след използване на банята или работа с храна, може да намали вероятността от разпространение на бактериите.

Членовете на домакинство, в което има заразен човек, са с повишен риск от предаване на зараза. Те обикновено споделят баня, кухня или спалня, а това увеличава риска от предаване. Пренаселените условия на живот и лошата вентилация също могат да допринесат за разпространението на бактерии. Това не означава, че задължително ще се разболеете, ако човек в домакинството вече е носител на инфекцията.

Имунната система играе решаваща роля при определяне на чувствителността към инфекция с хеликобактер. Индивиди с отслабена имунна система, като малки деца, възрастни хора или пациенти с определени медицински състояния, може да са по-уязвими към инфекция.

https://bolenzdrav.com/novini/bolki-v-korema-stomaha-pri-detsa

Ролята на гените също е важна. Някои изследвания показват, че генетичните фактори могат да повлияят на чувствителността към инфекция с хеликобактер. Ако ваш близък е бил с изявена инфекция и симптоми, причинени от хеликобактер, вероятността и вие да се заразите при контакт с бактерията е по-голям.

Има и други фактори, които влияят. Това са основни стомашно-чревни състояния или употреба на определени лекарства, които влияят върху производството на стомашна киселина.

Не всички хора, изложени на H. pylori, ще развият симптоми или усложнения. Някои могат да са само носители без симптоми. Други ще развият стомашно-чревни симптоми с течение на времето. Ранното откриване и лечение на инфекция с Хеликобактер пилори може да помогне за предотвратяване на разпространението й в семейството. Ще намали риска от свързани здравословни проблеми.

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version