Реклама
Начало Профилактика Безплатни прегледи за разширени вени в страната

Безплатни прегледи за разширени вени в страната

0
доц. Димитър Петков
Реклама

Безплатни прегледи за разширени вени предстоят в различни градове на страната. Това съобщиха организаторите – Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология.

Инициативата си поставя за цел да спомогне за по-добра осведоменост на обществото за хроничната венозна болест (ХВБ, разширени вени). Акцентът е върху превенцията, ранното диагностициране и навременното лечение на заболяването. То е едно от най-често срещаните в днешно време.

https://bolenzdrav.com/zabolyavaniya-i-lechenie/lechenieto-na-razshireni-veni-e-vazmozhno-dori-pri-yazvi-na-kozhata

Безплатните прегледи са през юни

Безплатните профилактични прегледи ще се проведат в периода от 17 до 30 юни в 20 града в България. Записването за прегледите започва от 18 май 2024 г. в сайта venite.bg.

Реклама

„Дружеството поема ангажимента да разясни комплексния характер и сериозността на хроничната венозна болест. Също и да набележи ключови мерки за профилактика и контрол. Това включва посещение при съдов хирург и поддържането на активен начин на живот“, посочи председателят на БНДСЕХА доц. Димитър Петков (на снимката горе). При профилактичните прегледи през 2023 г. стана ясно, че над 80% от прегледаните пациенти бяха диагностицирани в ранни стадии на ХВБ.

Над 31% са били с продължителност на симптомите между 1 и 5 години, а 20,5% – над 10 години. При лекуваните пациенти медикаментозно лечение са предприели 51,1%, а 11,3% са стигнали и до оперативна намеса. Данните потвърждават широкото разпространение на заболяването и важността на информационната кампания, която провеждаме вече шеста година, допълни доц. Петков.

https://bolenzdrav.com/zabolyavaniya-i-lechenie/payakoobrazni-razshireni-veni-kak-da-se-spasim-s-domashni-sredstva

Какво е хронична венозна болест

Основните рискови фактори за развитието на хроничната венозна болест са наднорменото тегло, липсата на движение, небалансираният хранителен режим и фамилната обремененост. При появата на тревожни симптоми като умора в крайниците, болка и тежест, крампи и оток пациентите трябва да потърсят своевременна консултация със специалист. Грижата за краката и за венозното здраве е особено важна през летните месеци, тъй като топлото време изостря симптомите, които обаче можем да облекчим чрез терапия с венотонични медикаменти. По-напредналите форми на ХВБ изискват целогодишно лечение.

Хроничната венозна болест (CVD) е често срещано състояние, засягащо вените, обикновено на краката. Той обхваща спектър от венозни нарушения, вариращи от леки симптоми като паяжини до по-тежки прояви като разширени вени и венозни язви. Това състояние възниква поради нарушена венозна функция, често включваща дефектни клапи във вените или запушване на венозния поток.

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version