Реклама
Начало Заболявания и лечение Алкохол и кафе при високо кръвно – позволени ли са и в...

Алкохол и кафе при високо кръвно – позволени ли са и в какви дози?

0
д-р Николай Поройлиев кардиолог
Реклама

Алкохолът и кафето въздействат на нервната система, а оттам може да повлияят и на състоянието при хората с високо кръвно. Все пак много от тях не биха искали да се откажат напълно от тези малки удоволствия във всекидневието. Д-р Николай Поройлиев, кардиолог в МЦ „Искър“ София, представя гледната точка на специалиста. Той приема пациенти както с направление, така и платено, а телефонът за записване на час е 0877589040.

Доскоро се приемаше, че малки количества алкохол не представляват риск за хората с високо кръвно, но в последните месеци се чуват все по-строги препоръки за пълно ограничаване на всякакви спиртни напитки, посочва той. Нови проучвания излизат с данни, че дори минимални количества оказват дългосрочен негативен ефект. За съжаление пълните забрани не работят при повечето хора, ето защо съветвам онези хипертоници, които са свикнали да пият алкохол, да се ограничат до възможно най-малките количества, а другите, които не са започнали, да не почват изобщо, казва още кардиологът.

Реклама

Алкохолът свалял кръвното? Мит е, казват лекарите

Пълнеем, ако редовно пием алкохол

В България има много хора, които не могат да си представят сядане на масата, особено вечер, без алкохол. Към салатата ракийка, а с вечерята една-две бири или няколко чаши вино. Алкохолът сам по себе си е доста калоричен, а в допълнение отваря и апетита. Така неусетно се качват килограми, които още повече задълбочават проблема с високото кръвно.

Прекалено много алкохол може да повиши нивата на някои мазнини в кръвта, известни като триглицериди. Високото ниво на триглицериди, комбинирано с висок LDL (лош) холестерол или нисък HDL (добър) холестерол, е свързано с натрупване на мазнини в артериалните стени. Такива стойности увеличават риска от инфаркт и инсулт, пояснява д-р Поройлиев.

Ако количествата алкохол системно надвишават препоръчваните при здравите хора дневни дози от около 500 мл бира за мъжете и 300 мл за жените, съответно 30-40 мл концентрат за мъжете и 20-30 мл за жените, може да се стигне ен само до хипертония, но и до кардиомиопатия, сърдечна аритмия и дори смърт от отравяне с алкохол.

Кои са причините за високи триглицериди в кръвта?

Приемът на големи количества алкохол преждевременно състарява артериите, особено при мъжете, в сравнение с умерените пиячи. Освен това всички допълнителни калории от пиене на алкохол могат да доведат до затлъстяване и по-висок риск от развитие на диабет.

Не трябва ли червеното вино да е здравословно?

Всички сме виждали заглавията, свързващи леко или умерено пиене с ползи за здравето и намалена смъртност. Някои изследователи предполагат, че виното, особено червеното, има ползи за здравето, а също и че чаша на ден може да е полезна за сърцето. Нито едно изследване обаче не е доказало причинно-следствена връзка между пиенето на алкохол и по-доброто здраве на сърцето, посочва д-р Поройлиев.

Не е ясно дали червеното вино е пряко свързано с ползите за здравето, наблюдавани в някои проучвания, или има други фактори. Възможно е хората, които пият умерено вино, да имат по-здравословна диета и начин на живот – включително физическа активност, и да ядат много плодове и зеленчуци. Обикновено за пример се дават Франция и Италия, а там хората ядат много пресни продукти и морски храни.

Кафе и червено вино за здрав черен дроб

Най-известният положителен ефект върху здравето на алкохола е малко повишаване на HDL или добрия холестерол. Само че физическата активност е по-ефективен начин за повишаване на HDL холестерола, допълва кардиологът.

Това, за което настоявам пациентите с високо кръвно да се откажат, е пушенето, което сериозно уврежда кръвоносните съдове, а и целия организъм. Поне половин час активно движение на ден е част от програмата, която самите те трябва да следват. Не е нужно да е истински спорт, може и енергична разходка.

Кофеин и кафе – как влияят при високо кръвно

Кофеинът се съдържа в кафето, чая, безалкохолните напитки, шоколада и някои ядки. Дали високият прием на кофеин увеличава риска от коронарна болест на сърцето все още се проучва. Правени са много изследвания, за да се установи дали има пряка връзка между кофеина, пиенето на кафе и коронарната болест на сърцето. Резултатите са противоречиви. Умереното пиене на кафе (1-2 чаши на ден) със сигурност не носи допълнителен риск. Как ще реагираме на кофеина, дали веднага ще ни ободри и дали ще може да спим, ако пийнем повече кафе, зависи до голяма степен от гените.

Гените определят колко дълго ще ви действа кофеинът в кафето

Привикналите с кофеин индивиди могат да получат „кофеинов глад“ 12–24 часа след последната доза кофеин, който преминава в рамките на 24–48 часа. Най-яркият симптом е главоболието. Те също могат да почувстват безпокойство, умора, сънливост и депресия.

Изследванията показват, че кафето може да повиши кръвното налягане до 3 часа след консумация. Кафето наистина повишава кръвното налягане при хора, които не са свикнали с него, но не и при редовните пиячи. Младежите са по-чувствителни към ефектите на кафето.

Хипертоничните ефекти на кафето изглежда зависят не само от кофеина. Ако всеки ден приемате от ободряващата напитка, сте привикнали към тези съставки. Най-вероятно артериалното налягане се повишава не повече от 1 – 2 mmHg. Хората, които не са свикнали с кафето, могат да очакват временно (за 2-3 часа) повишаване на артериалното налягане.

Автор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version