Реклама
Начало Новини Новаторска терапия успешно излекува онкоболни от COVID-19

Новаторска терапия успешно излекува онкоболни от COVID-19

0
д-р Димитър Георгиев ендокринолог Пловдив
Реклама

Онкоболни, заразени с COVID-19, бяха излекувани успешно, след като екипът на специализираното отделение за лечение на коронавирус в болница „Медлайн“ приложи успешно иновативен подход в терапията. Екип с лекари от различни специалности –  ендокринолог, хематолог, пулмолог, кардиолог и инфекционист, обсъдили състоянието на пациентите, съобщи д-р Димитър Георгиев, завеждащ на отделението по Ендокринология в МБАЛ „Медлайн“.

Обратими ли са уврежданията на белия дроб от коронавируса?

Венозно приложен имуноглобулин подкрепя имунната система

Реклама

Лечението е проведено на двама мъже над 60-годишна възраст с хронична лимфолевкоза (злокачествено кръвно заболяване). “Приложихме венозно висококонцентриран имуновенин (имуноглобулин) по схема за модулиране (укрепване) на имунната система, който допълнително с използваната антивирусна, противовъзпалителна, антикоагулантна и антиагрегантна (срещу тромбоза) терапия доведе до общо укрепване на организма.

Смисълът на приложението на имуновенина е допълнително да допринесе за възстановяване на хомеостазата (вътрешното състояние) на организма“, обясни д-р Георгиев. След повече от 3-седмичен престой в отделението пациентите са изписани за домашно лечение и в момента са напълно възстановени.

Защо коронавирусът застрашава сърцето?

Лечебната схема е съобразена с придружаващото заболяване

Д-р Георгиев изтъкна, че терапевтичната схема се разработва от лекуващия екип индивидуално за всеки болен и е съобразена с придружаващото заболяване, степента на неговото развитие, възрастта и тежестта на инфекцията, като са отчетени и специфичните клинични прояви на COVID-19. Ефектът от лечението задължително се проследява във времето и се адаптира според стадия на заболяването.

Отличният резултат, постигнат след иновативното лечение, е огромно постижение за медицината, защото и двамата пациенти са възстановени, без сериозни усложнения от вирусната инфекция, като се има предвид, че при хората със злокачествени заболявания на кръвта, инфектирани с COVID-19, смъртността е много висока.

„Идеята за иновативната терапия е на екипа на болница „Медлайн“, но до прилагането се стигна със съдействие на колеги от клиниката по хематология на УМБАЛ „Св. Георги“, посочи специалистът.

Източник: Пресцентър болница „Медлайн“

Реклама

Exit mobile version