Съвременен поглед върху зъбното имплантиране

PRINT
д-р Георги Коновски

Имплантирането е един от най-бързо развиващите се методи в областта на естетичното и функционалното зъбно протезиране. За новия подход в комплексното имплантиране на зъби, разработен на базата на колективния опит на лекарите от Отвореното сдружение на стоматолозите, разказва един от членовете на сдружението – доктор Георги Коновски, водещ специалист по зъбно имплантиране в София:

„Както сами разбирате, критериите за естетика, надеждност и ефективност в областта на съвременното зъбно протезиране се повишават с всяка изминала година. Поради това лекарите от Отвореното сдружение на стоматолозите се насочват към разработването на нова концепция за зъбно имплантиране. Главната идея е да се систематизират протоколите за лечение на различни клинични случаи. В основата на новия подход са залегнали базата от знания и практическият опит на водещи европейски специалисти.

В резултат от съвместната им работа са подбрани оптималните методи, съответстващи на принципите на направлението ECRS , които се състоят от четири основни елемента:

Eliminate (изключване) – изключване на неефективни имплантологични решения. При поставяне на имплантната система се използват методи за нетравматично възстановяване на зъбите.

Combine (комбиниране) – комбиниране на най-ефективните и прогресивни методики, с които разполага съвременното зъбно имплантиране.

Rearrange (пренастройване) – на пациента се предоставя информация, на базата на която той може сам да избере метода за възстановяване на зъбите.

Simplify (опростяване) – ефективни технологии. Без да се влошава качеството на крайния резултат, тези технологии гарантират на пациента много по-облекчена, бърза и опростена процедура на имплантиране.

И така, Отвореното сдружение отправя определени препоръки към производителите на импланти, насочени към преработка на техните системи. Първата система, която прилага изцяло принципите ECRS в имплантологията, е системата ROOTT, в която са съчетани изключително ефективни методи за протезиране. За разлика от методиката, която днес е прието да се нарича класическа, тук се използват импланти с различна конфигурация за различни клинични ситуации.

Зъбна имплантна система ROOTT с използване на базални и компресивни импланти Зъбна имплантна система ROOTT c използване на кореновидни импланти

Чрез имплантиране на зъбната имплантна система ROOTT например е възможно пълното възстановяване на зъбите в най-тежките случаи – при пълна атрофия на костта, чрез поставяне на базални зъбни импланти, при което не се налага пациентът да преминава през дълъг и болезнен период на присаждане на костна тъкан, а това съкращава периода на поставяне на протезна конструкция буквално до няколко дни. Това безспорно е значително преимущество на този метод. От друга страна, ако се налага да се възстанови само един зъб във важна от естетическа гледна точка зона, в този случай се прилага класическо имплантиране с използване на кореновидни импланти, което дава отлични резултати в зоната на усмивката.

По този начин ние получаваме комплект импланти и ползваме международния опит на нашите колеги за комплексно решение при различни ситуации директно от производителя на импланти – реномирана швейцарска компания, която не ограничава срока на експлоатация на произвежданите компоненти на имплантната система.

[Общо: 3    Средно: 3.7/5]
Съвременен поглед върху зъбното имплантиране беше последно модифицирана от: март 22nd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *