сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаТри болници преглеждат безплатно за рак на гърдата през октомври

Три болници преглеждат безплатно за рак на гърдата през октомври

През месец октомври – Световният месец за борба с рака на гърдата, три болници ще извършват безплатни прегледи при мамолог. В Първа АГ „Св. София“ в столицата и „Св. Марина“ във Варна изследванията ще се провеждат всеки четвъртък, а във ВМА – всеки делничен ден с изключение на петъците (виж графика по-долу). „Около 30% от случаите на рак на гърдата се диагностицират в трети и четвърти стадий. Дошло е времето за национална политика, и да се прекъсне тенденцията за късното диагностициране на рака на гърдата“, каза доц. д-р Георги Байчев от Клиниката по гръдна хирургия на ВМА. Телевизионната водеща Нана стана лице на кампанията (на снимката вляво).

В рамките на кампанията психолози ще консултират безплатно жени с поставена диагноза „рак на гърдата“ и техните близки в АГ-болница „Св. София“ всеки понеделник, а в УМБАЛ „Св. Марина“ – всеки четвъртък. „Психологичното консултиране при лечението на рака на гърдата все още не е наложено в България, но е една от добрите практики по света. Първа САГБАЛ „Св. София“ е една от първите болници в България, в които психологичното консултиране е включено във всички етапи“, отбеляза психологът Ирина Димова, която е част от екипа на АГ-болницата.

През месец октомври болниците „Св. София“ и „Св. Марина“ организират и училище за настанените в болниците бременни и млади майки, където ще бъде разяснявана необходимостта от превенция на заболяването. Всички прегледи и консултации ще се провеждат след предварително записване.

На 17 октомври под патронажа на Комисията по здравеопазването и лично на нейния председател д-р Нигяр Сахлим, ще се проведе и кръгла маса за рака на гърдата. „Държавата, според нас, не са политиците, а сме всички ние – лекари и пациенти. Организираме кръгла маса за рака на гърдата в Народното събрание, за да може там да се чуе гледната точка на всички страни, включително и на политиците“, каза директорът на Първа САГБАЛ „Св. София“ д-р Иван Костов (на снимката вдясно). В подкрепа на кампанията за борба с рака на гърдата застана телевизионната водеща Нана, която разказа за личните си емоции около битката със заболяването. Тя отбеляза, че диагностицираните с рак на гърдата жени се страхуват да се подложат на лечение. „Иска ми се в България да осъзнаем, че болниците, лекарите, специалистите не са ни врагове, че традиционната медицина е тази, която лекува рак. Отиде ли да се лекува жената, знаем – ракът на гърдата е лечим“, каза Нана.

БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ПРИ МАМОЛОГ
Място Дни Час Предварително записване:
Първа САГБАЛ „Св. София“ 10, 17, 24, 31 октомври 2013 г. 8-14 ч. 02/4470207
ВМА Всеки делничен ден от 7 до 31 октомври, без петък 13-14 ч. http://www.mysurgery.bg/специалисти
УМБАЛ „Св. Марина“, Варна 10, 17, 24, 31 октомври 2013 г. 14 до 15 ч. 052/978-660
       
БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ ПРИ ПСИХОЛОГ ЗА ЖЕНИ С РАК НА ГЪРДАТА
Първа САГБАЛ „Св. София“ 7, 14, 21, 28 октомври 2013 г. 9 – 13 ч. 0888-91-32-44
УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна 10, 17, 24, 31 октомври 2013 г. 15 до 16 ч. 052/ 978-660
       

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -