сряда, 19 юни, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаШест прости правила срещу рака на гърдата

Шест прости правила срещу рака на гърдата

Ракът на гърдата възниква вследствие на генетично предразполжение, влияние на външната среда и начина на живот. Експерти от Оксфордския университет смятат, че той може да бъде предотвратен. Ето и техните съвети:

  1. Тренирайте активно по 15 минути всеки ден! Това сваля риска с около 20%. Изследване на 120 000 жени в менопауза показало, че всекидневният джогинг по 15-35 минути намалява съществено вероятността от заболяването.
  2. Редовно ходете на профилактични прегледи! Най-страшното е ракът да бъде открит в напреднал стадий.
  3. Кърмете! Изчислено е, че то сваля риска с 10%. Препоръките са да се кърми поне шест месеца. Това има и друга положителна страна – вероятността от сърдечно-съдово заболяване при жената пада със 17%.
  4. Учени от Бостън са на мнение, че жените трябва да се откажат от спиртните напитки. Тяхно изследване показало, че алкохолът причинява до 15% от смъртните случаи, свързани с рака. Спиртът е едно от най-канцерогенните вещества в света.
  5. Друга опасност са мазните продукти – те повишават риска от рак с20%. Опасни са продуктите с наситени мазнини – те увеличават вероятността от хормонозависим рак на гърдата с цели 28%, изчисляват учените.
  6. Следете за теглото си! В Университетския колеж на Лондон доказали, че качването на килограми никак не е безопасно. Увеличаването на размера на дрехите с един номер за 10 г. вдига риска от рак на гърдата след менопаузата с една трета.

Източник: The Telegraph

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -