Реклама
Начало Профилактика Разпространена в устата бактерия свързана с рака на дебелото черво

Разпространена в устата бактерия свързана с рака на дебелото черво

0
почистване на зъбите плака
Реклама

Инфекцията с разпространена бактерия, обитаваща устната кухина, може да спомогне за появата на колоректален рак, разкрива ново проучване. Позната като Fusobacterium nucleatum, тя може да се прикрепя към клетки в дебелото черво и да отключи поредица от мутации, които в крайна сметка да доведат до карцином, съобщава екипът от учени в Университетското училище по дентална медицина Кейз Уестърн Ризърв (Case Western Reserve University School of Dental Medicine).
Специалистите обаче открили и начин, който да предотвратява „прикачването“ на бактерията към колона. Според един от изследователите – Ипинг Хан, откритието създава потенциални възможности за нови диагностични инструменти и терапии за профилактика и лечение на рака на дебелото черво. Изводите от работата на учените сочат още колко важно е да се поддържа добро орално здраве. Нивата на Fusobacterium nucleatum били много по-високи при хора със заболявания на венците.

Все пак авторите на проучването признават, че получените резултати не могат да се разглеждат като категорична връзка между инфекцията с бактерията и колоректалния рак. Трудът им е публикуван в списанието Cell Host & Microbe. В същия брой се съдържа и друга статия за различно проучване, което показва, че F. nucleatum може да ускори натрупването на ракови клетки.

СНИМКА: ТК

Реклама

Exit mobile version