сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаПоследен писък: хидратират кожата с кислород под налягане

Последен писък: хидратират кожата с кислород под налягане

Сияйната кожа е най-важната предпоставка за красив външен вид, убедена е Шарън Олдъм, личен терапевт на участниците в британското шоу за изгряващи звезди „Х-фактор“. Публиката иска да преживее превръщането им в звезди с бляскав външен вид за броените дни, докато трае шоуто. Точно тук е ролята на Шарън. Наскоро тя посети България, за да посвети българските дерматолози в тайните на красивата кожа.

За съжаление още на 20 г. започва естествен процес на дехидратация и е много трудно отвън да набавим необходимата влага, разказва Шарън. Дори на тази млада възраст човек има наполовина по-малко хиалуронова киселина в кожата си, отколкото в ебешка възраст. Тя обаче е отговорна за задържането на влагата. Процесът на дехидратация започва отвън навътре. Кожата губи обема и сияйния си вид. Проблемът е, че само овлажняващи кремове не помагат. Учените обаче наблюдават как старее външната ни обвивка с годините и откриват все нови и по-добри начини.

Най-трудното е да се преодолеят естествените бариери между отделните кожни слоеве, за да могат полезните съставки на кремовете и серумите да проникнат по-надълбоко и така да върнат поне отчасти младостта. Ако се опитвате да хидратирате кожата само с овлажняващ крем, е все едно да посягате към спагети, когато сте жадни, заяви Олдъм пред наши дерматолози. Някои използват хидратиращ тоник като основа, но той служел по-скоро за почистване. Това не е грижа, а подготовка за грижата, категорична е британката. Имало увлечение и по колагена, който се слагал в много кремове. Мажейки го по лицето обаче ,той си оставал на повърхността – не вредял, но и не помагал.

След това издаде тайната на успеха си с участниците в „Х-фактор“: дълбока хидратация с хиалуронова киселина, която обаче се вкарва с хипербарен кислород под налягане. Технологията Intraceuticals е разработена преди 10 г. в Австралия и заради моменталния освежаващ ефект върху кожата нейни фенове вече са Мадона, Виктория Бекъм, Наоми Кембъл и Ева Лонгория. Те използват терапията, за да запазят кожата си свежа във всекидневието, а също и преди фотосесия или участие на червения килим.

Хипербаровият кислород се използва от десетилетия заради антимикробното му действие. Той успешно лекува и рани. Сега преоткриват качествата му и за нуждите на дерматологията. „От години разработваме терапии за повърхностно третиране при рак на кожата. Сега същата технология се използва за пренасяне на серум до по-дълбоките кожни слоеве“, пояснява Олдъм. Преди това подобен ефект се е постигал само с мезотерапия, където обаче се използват игли, за да се постигне дълбока хидратация и подхранване. Новата процедура намалява и времето за възстановяване на кожата след манипулации, които я дразнят – лазер, пилинг или дермабразио.

До идеята да се използва хипербарен кислород в комбинация с модерните серуми стига американски дерматолог. Той открил, че много от пациентите му не се връщат след първото третиране с лазер, понеже периодът на възстановяване бил дълъг, а повечето хора имат много делови ангажименти. Лазерът може да постигне много добри резултати в дерматологията, но излъчва голяма топлина, която допълнително изпарява водата от кожата, поясни Шарън. Загубата създава дискомфорт и симптоми като опъване и зачервяване. Тогава лекарят решил да я хидратира с кислород под налягане и успехът бил налице.

Последната стъпка за сияйна кожа е доставянето на необходимата хиалуронова киселина. Тя е ценна, защото привлича влагата. Не всички молекули хиалуронова киселина обаче са еднакви. Колкото по-малки са те, толкова по-навътре могат да проникнат. Дерматолозите в „Х-фактор“ работят с три размера молекули хиалуронова киселина. Първо полагат слой от най-малките и ги вкарват възможно най-дълбоко с кислорода под налягане. Ефектът е съживяване на кожата, обяснява Олдъм. Вторият слой е със средни по големина молекули, неговата цел е да овлажнява. Третият е с най-големи. Той служи за предпазване, привлича вода от атмосферата. Използването на кремове с хиалуронова киселина невинаги носи желания ефект, обясняма британската терапевтка. Ако молекулите й са прекалено големи, те не само че няма да помогнат, но може и да изсмучат допълнително водата от кожата.

От 1 г. използвам метода с кислород под налягане и различни серуми като няколко различни по вид терапии, казва д-р Сияна Живкова, дерматолог. Ценното е, че може да се постигне индивидуален подход с правилния подбор на активни съставки, които да проникнат дълбоко в кожата. Прилагам го не само за подмладяване на кожата, но и за лечение на акне, допълва д-р Живкова. Освен на изгряващите звезди в „Х-фактор“, Шарън е прилагала технологията Intraceuticals на няколко известни личности. Предпочита обаче да не коментира имената им. Дискретността е важна част от професионализма ми, добавя тя. „Не съм против ботокса. Когато се поставя от специалист, резултатите са невероятни. Филърите, когато се поставят от опитен специалист, също могат да имат невероятен ефект. Тайната на страхотните козметични процедури е да не си личи да си правил нещо по себе си, просто хората коментират, че изглеждаш добре. Също така не съм против пластичната и козметична хирургия, ако хората я правят с основателна причина. Мисля, че хирургията трябва да подчертае естественото, а не да го трансформира. При инвазивните процедури избирайте внимателно лекаря, при когото отивате“, съветва Шарън Олдъм.

НА СНИМКАТА: ОТЛЯВО НАДЯСНО – Д-Р СИЯНА ЖИВКОВА, ДЕРМАТОЛОГ, ШАРЪН ОЛДЪМ И ЕСИЛ ДЮРАН, ПЕВИЦА

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -