четвъртък, 7 декември, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактика"Пирогов" организира кампания за детско здраве с безплатни прегледи

„Пирогов“ организира кампания за детско здраве с безплатни прегледи

Директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ доц. д-р Стоян Миланов даде официален старт на Националната програма „Детско здраве“ в болницата. В рамките й всяка последна събота на месеца към специалистите д-р Асен Меджидиев-началник на УНГ отделението и д-р Атанас Кацаров- главен административен лекар на Клиниката по детска ортопедия и травматология се присъединяват и лекари от детска хирургия и детска урология, които също ще провеждат безплатни профилактични прегледи на деца и младежи.

Освен това безплатни профилактични прегледи ще провеждат и специалисти от няколко болниците в страната. Засега потвърждение са дали от Бургас, Хасково, Димитровград, Дупница и Кърджали. Така няма да се налага семействата да пътуват до София, за да може децата им да минат на безпалтни профилактични прегледи.
Разбира се, онези, които искат да се консултират със специалистите от „Пирогов“ могат да го направят като предварително запишат час на телефони:

– 02/ 91 54 428 – за детски уролог
– 02/ 91 54 447 – за детски хирург
– 02/ 91 54 479 – за УНГ
– 02/ 91 54 262 – за детски ортопед-травматолог

От началото на януари досега УНГ специалистите са прегледали общо 600 деца. При 58% от тях са диагностицирани заболявания в ранна фаза, от които 50% са със сериозни и гнойни отити. При 20% пък се
наблюдава хипертрофирала трета сливица и със затруднено носно дишане. Детските травматолози са прегледали общо 173 деца. 73% от тях или 132 деца са с плоскостъпие, а 58-60% или 101 имат сколиоза (гръбначно изкривяване).

Целта на програмата за детско зраве е  профилактика и ранна диагностика на хроничните заболявания на горните дихателни пътища и ушите, профилактика и ранна диагностика на гръбначните изкривявания, деформации на ходилата, а също и заболявания на опорно-двигателния апарат. Специалистите от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ организират и провеждат лекции и семинари с общопрактикуващите лекари и специалисти от градовете, в които се провеждат профилактичните прегледи.
В „Пирогов“ ще приемат раннодиагностицираните случаи, които изискват висококвалифицирана помощ и диагностика, както и проследяването им. Има идея още да се създадат регионални центрове, които да осъществяват комуникациите между лечебните заведения, провеждащи прегледите. На всяко тримесечие данните от проведените прегледи ще се обработват, а изводите ще послужат за подобряване на
превенцията и на лечението при най-често срещаните заболявания.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -