четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаОпасен чревен вирус в Испания, може да дойде и към нас

Опасен чревен вирус в Испания, може да дойде и към нас

Опасен щам на чревен вирус е натръшкал 87 деца в област Каталуния, Испания. Риск съществува и за България заради интензивния туристически обмен, а и много българи, които работят там, се връщат през лятото в родината. Предупреждение за това е изпратено от Европейския център за контрол на заболяванията, съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). “Това е А71 (EV-A71), който протича с неврологични оплаквания и при усложнения може да се развият остра вяла парализа, менингит или енцефалит”, поясни проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология. Въпреки че е чревен вирус, щамът по правило не предизвиква диария. Първите признаци са:

  • температура около 38 градуса,
  • болки в мускулите,
  • силна отпадналост,
  • главоболие.

Усложненията са най-често при децата. Много от болните деца в Испания се лекуват в болница, някои са дори в реанимация. Бъдете внимателни ако пътувате в Испания. Не влизайте в близък контакт с видимо болни и спазвайте изрядна лична хигиена. Мийте ръцете редовно и задължително вземайте душ преди и след басейн, съветва проф. Кантарджиев. У нас е имало ендемични взривове на този вирус през 70-те години на ХХ век, като неврологичните усложнения са били много тежки, допълва и националният здравен инспектор Ангел Кунчев.

В момента в София се разпространява инфекция, подобна на грип, която протича с висока температура, продължителна кашлица и диария. Става дума за аденовирус, който е изолиран от проби на болни. Инфекцията прилича на грипна, но не протича с усложнения, например пневмонии, както става при грипа, обяснява проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология. Аденовирусът причинява още болки в мускулите и силна отпадналост.

В НЦЗПБ изследват насочено и за ентеровируси, особено сред деца, тъй като сезонът на чревните инфекции започва с първото затопляне. До момента не е засечен ентеровирус, каза още проф. Кантарджиев. Тези вируси причиняват диарии, висока температура, обезводняване, но най-опасни са щамовете, при които се стига до менингит.

Бактериите също причиняват доста неприятности през лятото. В топлото време те се размножават усилено, особено ако намерят благоприятна среда. Щом температурите навън станат около 30 градуса, храната у дома трябва да се държи в хладилника, напомни микробиологът. Заради по-хладното време през последните седмици хората позабравиха за този важен навик, но това създава риск от хранителни инфекции.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -