четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаОчни прегледи без направление в Пловдив

Очни прегледи без направление в Пловдив

По случай Световния ден на зрението фондация „Съпричастен кръст“ ще проведе благотворително безплатни очни прегледи на пациенти с катаракта и глаукома. Прегледите ще се извършат на 27 септември 2013г., 08 октомври 2013 г. и 11 октомври 2013 г. от 12 до 18 часа в МЦ „Св. Иоан Рилски“, гр. Пловдив. Пациентите ще бъдат консултирани от доц. д-р Красимир Коев от Медицинския университет в София, специалист по очни болести. Телефонът за записване на желаещите е 032/ 670 100. Фондация «Съпричастен кръст» целогодишно провежда благотворителни безплатни очни прегледи на социално значими заболявания, като катаракта, глаукома и др. През 2012 г. по случай Световния ден на зрението 2012 Фондация «Съпричастен кръст» съвместно с Медициснки център «Св. Иоан Рилски» проведе за първи път в нашата страна безплатни профилактични очни прегледи. Инициативата е част от проект на фондацията за въвеждане на регламентирани профилактични безплатни очни прегледи за цялото население на България.

Според Световната здравна организация (СЗО) приблизително 285 милиона души по света живеят със слабо зрение и слепота. От тях 39 милиона души са слепи и 246 000 000 имат умерено или тежко увреждане на зрението. Според статистика на Световната здравна организация, световното население застарява, но се увеличава и слепотата, причинена от хронични заболявания. Над седем милиона души ослепяват всяка година, но до 80% от случаите на слепота могат да бъдат избегнати, ако са резултат от лечими очни заболявания.

Около 80 процента от 45те милиона слепи хора в света са на възраст над 50 години. Около 90 процента от тях живеят в страни с ниска доходност, където възрастните хора, особено по-възрастните жени, срещат трудности при получаване на необходимите грижи за здравето на очите. Въпреки това, много от възрастовите увреждания на зрението, водещи до слепота като катаракта, глаукома и рефрактивни аномалии, могат да се излекуват лесно и евтино. Навременната намеса често забавя или намалява тяхното въздействие върху зрението.

Топ причини за слепотата са:
• катаракта
• глаукома
• свързана с възрастта дегенерация на макулата

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -