събота, 24 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаНов кабинет ще изследва биопсия с пункция от деца с болни бъбреци

Нов кабинет ще изследва биопсия с пункция от деца с болни бъбреци

В Университетската педиатрична болница-София от днес вече работи първият у нас кабинет за провеждане на пункционна бъбречна биопсия на деца. Подобен вид биопсия в момента не се прави и оборудването на такъв кабинет ще помогне за прецизна диагностика и адекватно лечение на децата.

Кабинетът ще функционира в Клиниката по детска нефрология и диализа , която е единствена в страната за диагностициране и лечение на бъбречни заболяния. В нея се извършват уникални за страната ни дейности – детска хемодиализа, перитонеална диализа, подготовка на деца и родители за бъбречна трансплантация, участие в трансплантационния екип и посттрансплантационно гледане.

Медицинската инвестиция е възможна благодарение на усилията на предаването „Тройка на разсъмване“ на радио „Витоша“ и фондация „Искам бебе“, които в продължение на месеци инициират и подкрепят дарителска кампания в полза на Клиниката по нефрология и хемодиализа , и съответно на болницата.

Продължава провеждането на националния скрининг на скритата бъбречна заболяеваемост при децата под ръководството на доц. Анелия Буева – ръководител на Клиниката по нефрология и хемодиализа в Университетската педиатрична болница.

Тази седмица екипът на доц. Буева ще посети Враца, където в продължение на 14 дни ще бъде проведен скрининг за скрита бъбречна заболеваемост при децата. Причината да продължи толкова дълго проучването тук е, че Враца и Монтана са известни на нефролозите като ендемична област с традиционно висок ръст на бъбречни болести.

До момента екипът на университетската педиатрична болница е изследвал над 3500 деца на възраст от 3 до 16 години , които бяха посетени от лекари в детските градини и учебните заведения в София и страната. Окончателните резултати от националния скрининг ще бъдат обявени на 10 март догодина , когато традиционно се отбелязва Световния бъбречен ден.

Организаторите на мащабното изследване са си поставили за цел прегледаните деца да станат 5000 до март 2012 г. На базата на получените резултати се очаква да бъде направено предложение за въвеждане на задължително изследване на урината с тест-ленти в детска възраст. Доц.Буева представи през март 2011 г. някои данни от скрининг на скритата бъбречна заболяемост при над 1500 деца. Подобен скрининг не е правен в Европа. Използват се неинвазивни методи – ултразвук на отдели.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -