петък, 8 декември, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаМързи ни да спортуваме, но смятаме, че живеем почти здравословно

Мързи ни да спортуваме, но смятаме, че живеем почти здравословно

Българите не обичат спорта или просто ги мързи да се порадвижат, разкри първото по рода си представително национално проучване, осъществено от „Институт Глобални Балкани“. Проектът се ръководи от Министерството на физическото възпитание и спорта. Около 55% от българското население в активна трудоспособна възраст (18-65 г.) изобщо не спортува. Други 10,5% пък го правят по-рядко от един път в месеца. Активно спортуващите са едва 6%.

Сънародниците ни разбират по принцип колко важно е човек да се движи активно. 76% са съгласни с тази констатация. Обездвижването най-често води до наднормено тегло и високо кръвно, а те от своя страна улесняват развиването на различни болести, припомнят авторите на проучването. Колко болни сме като нация, ще разкрие донякъде втората част от проекта. В новото проучване ще бъдат установени основни физически показатели на 1600 души от цялата страна. Най-рисковите групи – хората, които работят зад бюро без да се движат, и вече заболелите от хипертония и затлъстяване ще имат специални квоти за участие. Те не само ще попълват анкети, но и ще бъдат подложени на физически тестове.

В приключилото проучване прави впечатление, че колкото по-обездвижени са хората, толкова по-ниско е желанието им за спорт и активно движение. 62% не извършват активна двигателна дейност нито на работата, нито в свободното си време. Оправдават се с липса на време или навици, а някои признават, че просто ги мързи. Около 26% от гражданите в активна трудоспособна възраст споделят, че вече са загубили форма. Приблизително 35% никога не са полагали усилия за поддържане на добра физическа форма.

Анкетираните откровено признават, че спортната им култура е ниско (42,8%) или средно ниска (41,3%). Винят обаче не себе си, а държавата, която не провеждала активна политика за масов спорт. Дори когато решат да се пораздвижат, повечето хора го правят без спортен хъс или по принуда. Около 59% от хората в трудоспособна възраст просто излизат на разходка, 52% се заемат с домакинска работа, а 35% – с градинарство.

Има и още една зависимост – цигарите намаляват желанието за спорт. 45% са пушачите, а процентът на обездвижените е по-голям при тях. Въпреки това като цяло самочувствието на анкетираните е високо, че водят здравословен (19,6%) или относително здравословен живот (44%).

Подробностите от проучването могат да се намерят на сайта на Министерството на физическото възпитание и спорта. На снимката една от участничката в новото проучване тества издръжливостта си на степер.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -