събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаКардиолози консултират безплатно в "Сити Клиник"

Кардиолози консултират безплатно в „Сити Клиник“

Безплатни консултации със съдови специалисти по повод Световния ден на хипертонията ще се проведат в продължение на три поредни съботи на месец май – на 16, 23 и 30 май от 8 ч. до 14 ч. в Университетска болница „Сити Клиник“.

Прегледите са насочени към мъже и жени на възраст над 60г., с доказана хипертония, бивши или настоящи пушачи, както и към хора в значителен риск от развитие на заболяване на аорта – анервизма или дисекация. Пациентите, които искат да се възползват от безплатните прегледи и да преминат през скринингово изследване от ангиолог и кардиолог трябва да се запишат предварително на тел: 0700 13 127.

В рамките на капанията, пациентите ще получат преглед от кардиолог и ангиолог с включено високоспециализирано изследване на сърцето с Eхограф за скрининг на аневризма на аорта в гръдния сегмент и Ехо-Доплер за скрининг на аневризма на аорта в коремния сегмент.

Аневризмите на коремната аорта засягат до 10% от мъжете и до 5% жените на възраст над 60 години, като тази честота е по-висока при хипертоници. Най-честите причини за поява на аневризма и дисекация на аорта са:
• хипертония
• тютюнопушене
• фамилна обремененост

Аортата е основния кръвоносен съд в тялото на човека, започва от сърцето и продължава по средата на гръдния кош и корема. През нея преминава цялата кръв, която сърцето изпомпва. Аневризмата представлява подобно на балон раздуване на аортата, което ако се разкъса (дисекация на аортата) настъпва животозастрашаващо кървене и риск от фатален край.

Съдовите специалисти (ангилози и кардиолози) препоръчват пациентите от рисковите групи да преминават на регулярни профилактични прегледи с ултразвук поради бавното развитие на заболяванията на аорта, липсата на оплаквания и изключително високия риск за фатален изход при разкъсване на аневризмата.

В УМБАЛ „Сити Клиник“ е изграден високоспециализиран център за комплексна диагностика и лечение, както на плановите заболявания на аортата, така и на спешните животозастрашаващи състояния като дисекации и руптури. Болницата разполага с модерна диагностична апаратура за бърза образна оценка, обучен ендоваскуларен екип за най-модерното и утвърдено в света безкръвно лечение, както и хирургичен екип в случаите изискващи отворено оперативно лечение. Към Аортният център на УМБАЛ „Сити Клиник“ до момента са насочени и лекувани над 350 тежки пациенти с различна патология на аортата от лечебни заведения от цяла България.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -