Реклама
Начало Профилактика Изследват безплатно за хепатит и белодробни болести

Изследват безплатно за хепатит и белодробни болести

0
ХИВ СПИН тест
Реклама

За пета поредна година Национална пациентска организация ще бъде партньор на изложението Булмедика/Булдентал, което ще се проведе в периода 21-23 май 2014 г. в Интер Експо Център (бул. Цариградско шосе 147). В трите дни от изложението ще се проведат скринингови изследвания за хронични вирусни хепатити, скринингова акция за ХИВ/СПИН и тестове за белодробни заболявания.

 

Реклама

Освен по конкретните проблеми, на щанда на Национална пациентска организация ще се предоставят информационни материали и по други социално-значими заболявания и проблеми.

21 май 2014 г.

Хронични вирусни хепатити

В рамките на първия ден от изложението, в интервала от 10:00 до 17:30 ч. (или до изчерпване на количеството тестове), ще се проведе скринингова акция за наличие на вирусни хепатити B и С. Скринингът се извършва с капка кръв от пръста, а резултатите от него се получават на място от представители на НСБХ „Хепасист“, в рамките на 5 до 10 минути след вземането на кръв.
При поява на положителен и/или съмнителен резултат, хората ще получат на място консултация, както и печатни материали за заболяването. Тези пациенти ще бъдат насочвани и към по-задълбочени изследвания в лаборатория и консултация с гастроентеролог.

22 май 2014 г.

Скринингова акция за ХИВ/ СПИН

През втория ден на изложението, в интервала от 10:00 до 17:30 ч. (или до изчерпване на тестовете) ще се проведат безплатни скринингови изследвания за носителство на вируса на ХИВ. Скринингът се извършва с капка кръв от пръста, а резултатите от него се получават на място от представители на пациентската организация, в рамките на 5 до 10 минути след вземането на кръв.
Целта на акцията е да се постави акцент върху значението на ранното диагностициране на носителството на вируса, благодарение на което се постига навременно започване на адекватно лечение.

23 май 2014 г.

Тестове за белодробни заболявания

Третият ден на Изложението е посветен на респираторните заболявания и в интервала от 10:00 до 17:30 ч. е предвиден безплатен скрининг с пулсоксиметър, който показва съдържанието на кислород в кръвта (%SpO2). Намалената кислородната наситеност на кръвта е показателна за хроничните респираторни заболявания.
Акцията се провежда от НПО и Сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония“ и цели да открие потенциалния риск от развитие на това сериозно заболяване. Пулмоналната хипертония лесно може да бъде объркана с други заболявания, включително психични, и следователно лекувана с неподходящи медикаменти. Задухът, болката в гърдите, световъртежът, припадъците и умората може да означава, че човек страда от общи заболявания, но понякога това е пулмонална хипертония (ПХ). Важно при поставяне на първоначалната диагноза е да бъде направена ехокардиография. Златно правило при поставяне на окончателната диагнозата е дясната сърдечна катетеризация.

 

Реклама

Exit mobile version