четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаЧаят намалява с 24% риска от смърт при болести

Чаят намалява с 24% риска от смърт при болести

Редовната консумация на чай (черен или зелен) намалява с 24% риска от смърт при болести, които не са свързани със сърдечно-съдовата система, смята френският професор Никола Данчин, цитиран от „NEWSru Израел“. Заключенията са направени след анализ на 131 401 пациенти на 18-95 годишна възраст.

Доброволците били разделени в три групи. Първата не използвала чай и кафе, втората консумирала по 1 до 4 чаши дневно, а в третата – над това количество. Оказа се, че хората, които обичат кафе и чай, но също и цигари, имат повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Ако човек пие повече от четири чаши кафе на ден, систоличното кръвно налягане намалява, а диастоличното се увеличава. При чая имало същия, но още по-изразен ефект.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Зеленият чай спира рака на панкреаса 
Зеленият чай намалява ефекта на хапчетата за кръвно 
Билки и добавки може да са опасни, смесени с лекарства
Идеалната напитка в жегата – топъл чай с мед и лимон 

В групата на пиещите чай обаче рискът от смърт поради болести, които не са свързани със сърдечно-съдовата система, намалял с 24%. Плюсовете на напитката може да се оценят от бившите и настоящи пушачи. На непушачите чаят почти не влияел. Топлата напитка е полезна заради съдържанието на антиоксиданти. Освен това според статистиката хората, които пият чай, като цяло водят по-здравословен начин на живот от любителите на кафето.

Източник: NEWSru Израел

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -