Реклама
Начало Профилактика Безплатни тестове за хепатит С в Пловдив

Безплатни тестове за хепатит С в Пловдив

0
хепатит черния дроб цироза симптоми
Реклама

Безплатна скринингова кампания за ранно откриване на хепатит стартира в УМБАЛ „Пълмед“, Пловдив. Тя ще се извърши от 15-ти август до 15-ти септември без предварително записване в Лабораторията по клинична микробиология, намираща се в ДКЦ „Пълмед“, съобщават от лечебното заведение. Изследванията за наличието на вируса ще се осъществят посредством скринингови бързи тестове, за направата на които е необходима капка кръв от пръста. Приемът на храна или течности не влияят на резултата, който е готов за 15 минути. При позитивен резултат е задължително да се извърши консултация със съответния специалист, за да се установи дали се касае за минала или актуална инфекция. Хроничната инфекция с хепатит С е сериозен риск за черния дроб. 

„Ако тест лентата покаже положителен резултат за наличие на вирус на хепатит С е необходимо задължително да се обърнете към специалист гастроентеролог, който да Ви назначи допълнителни изследвания за репликацията на вируса – HCV RNA и генотипизацията му. В зависимост от резултата на пациента трябва да се извърши биопсия на черен дроб, за да се стадира чернодробното заболяване и да се прецени последващото поведение. В наши дни разполагаме с медикаменти-директно действащи агенти, които ерадикират (унищожават) вируса от клетката в около 95% от случаите, дори и при пациенти с начална цироза. Важно е обаче хората да са информирани за начините на предаване на вируса, за да може да се предпазят навреме от заразяване. То се случва най-често по кръвен път– чрез кръвопреливане, замърсени инструменти и при венозни наркомании“, коментира д-р Никола Боянов, завеждащ отделение по гастроентерология в УМБАЛ „Пълмед“.

Хепатит С е сериозна инфекция, която се предава по кръвен път. Дълги години може да остане незабелязана, но в даден момент да се стигне до усложнения като цироза или рак на черния дроб. На този фон буди тревога констатацията, че не само пациентите, но и личните лекари не знаят достатъчно за хепатит С, за да насочват хората навреме към изследване. Това стана ясно наскоро от проучване на Световният хепатитен алианс. В него са били анкетирани хора, които се лекуват от хепатит C.

Реклама

За повече информация: 032 607349;032 607308;032 607300.
При повишен интерес кампанията ще бъде удължена! Тя се осъществява в партньорство със Сдружение за борба с хепатита ХепАктив.

Реклама

Exit mobile version