Реклама
Начало Любопитно Лошата устна хигиена – една от причините за рак на дебелото черво

Лошата устна хигиена – една от причините за рак на дебелото черво

0
бактерии в устата зъболекар
Реклама

Лошата устна хигиена май е един от факторите, които благоприятстват възникването на рак на дебелото черво. Медици от САЩ и Израел доказали, че фузобактериите, които живеят в устата, могат да провокират развитието на този злокачествен тумор, съобщава „Нюз медикъл“. Тяхното проучване е публикувано в домакин на списанието Cell Host & Microbe. Според авторите това е първата научна публикация, която доказва връзка между бактериите в устата и развитието на тумори. Досега се акцентираше предимно върху връзката с начина на хранене и гените.

Микробите достигат до тъканите на дебелото черво чрез кръвта. Учените открили, че фузобактериите се закрепват към туморни клетки в дебелото черво. Там се размножават, като по този начин ускоряват развитието на болестта.

Фузобактериите предпочитат туморните клетки като домакини, защото протеинът Fap2, разположен по повърхността на микробите, разпознава въглехидрата Gal-GalNAc по раковите клетки. Учените потвърдили изводите си с експерименти върху мишки и анализ на тъкани от хора с рак на дебелото черво.

Реклама

Надежда за нови терапии

Онкологичното заболяване е едно от най-разпространените. Според учените създаването на лекарства, които блокират Fap2 или Gal-GalNAc, ще намали отрицателното въздействие на фузобактериите върху рака на дебелото черво. Фузобактериите обитават горните дихателни пътища на човека, където влизат в състава на нормалната микрофлора. Понякога обаче те се размножават прекомерно и това се случва, когато човек се разболее от ангина или херпесен стоматит, или по някаква друга причина имунната защита спадне значимо.

Кога полипите са опасни за рак

Доста често карциномът на дебелото черво е предшестван от единични полипи. Те може да се разязвят и да се развият ракови клетки, предупреждава д-р Камен Данов от Александровска. Донякъде е успокоително, че полипът има дълъг период на развитие – от порядъка на 10 години. Това означава, че появата на образуванието може да бъде „хваната“ в ранна фаза при ендоскопско изследване и оглеждане на дебелото черво, и да се отстрани, за да не се стигне до рак.

Ако в семейството по права линия има роднина, опериран от рак на дебелото черво, то неговите наследници трябва да се проверят профилактично с колоноскопия преди възрастта, на която е бил установен ракът на техния близък, съветва д-р Данов. И това е добре да се направи, дори да няма симптоми.

Реклама

Exit mobile version