четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

Туберкулозата е заболяване, което все още се среща сравнително често у нас. Диагнозата понякога е неочаквана, затова Министерство на здравеопазването традиционно обяви безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза във всички областни градове на страната. Поводът е предстоящият Световен ден за борба с туберкулозата – 24 март, който тази година ще премине под надслов „Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза“. През последните години в страната ни се  наблюдава тенденция за намаляване на заболеваемостта – от 39.1 на 100 000 през 2006 г. до 21.3 на 100 000 през 2016 г.

Туберкулозата може да засегне всеки орган, казва проф. Петко Минчев. Д-р Ваня Пеева от Стара Загова пък допълва, че за съжаление у нас туберкулозата при децата се завръща.

Безплатните прегледи ще се провеждат от 12 до 16 март 2018 г. Пълният списък на лечебните заведения с адреси и дати вижте тук.

В рамките на инициативата ще се провежда скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата в риск ще бъдат направени допълнителни прегледи и изследвания. Данните сочат, че през годините кампанията е доказала своята ефективност както за откриване на лица с туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция и за тяхното лечение, така и за прекъсване на веригата за предаване на инфекцията.

По време на проведените за периода 2009 г. – 2017 г. „Дни на Отворени врати” броят на анкетираните за туберкулоза лица е 102 979. От тях 1 122 лица са диагностицирани с туберкулоза и са насочени за лечение, а 3 992 са обхванати с химиопрофилактика след открита латентна туберкулозна инфекция.

Симптоми и първи прояви на туберкулозата

В началото на заболяването липсват осезаеми симптоми. След това настъпва латентен, скрит стадий на заболяването, при който може да има следните симптоми:

  • общо влошено състояние;
  • умора, отпадналост, раздразнителност;
  • необяснимо отславане;
  • прекомерно потене през нощта.

Кашлица и повишена температура не са характерни за първите стадии на туберкулозата, те се проявяват, когато вече има по-сериозно засягане на белите дробове. В ранните етапи диагнозата е възможна само чрез лабораторни тестове. При латентната форма има риск от преминаване в активна, която е опасна за околните (бактериите може да се предадат по въздушно-капков път и да заразят други хора). Освен това тя се отразява негативно на състоянието на собствения организъм.

Туберкулозата е сред първите 10 причини, довеждащи до смърт

Въпреки значителния през последните десетилетия напредък в борбата с туберкулозата, тя продължава да бъде една от първите десет причини, довеждащи до смърт. По експертна оценка на СЗО в световен мащаб дневно над 4 500 лица загубват живота си от болестта. Появата на мултирезистентна туберкулоза представлява сериозна заплаха за здравето и би могла да увеличи риска, постигнат в борбата срещу заболяването. Ликвидирането на епидемията до 2030 г. е сред здравните цели на новоприетите Цели на устойчивото развитие на СЗО.

Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти. В България диагностиката, лечението и профилактиката ѝ са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -