Реклама
Начало Профилактика Безплатни прегледи за рак на маточната шийка

Безплатни прегледи за рак на маточната шийка

0
рак на маточната шийка
Реклама

Университетската специализирана болница по онкологични заболявания (УСБАЛО) в София обяви безплатни прегледи и консултации за жени с доказан рак на маточната шийка. Инициативата е в рамките на половин месец. Започва на 15 януари и ще трае до 3 февруари. Поводът е Европейската седмица за борба с зпространено онкологично заболяване. Тя се отбелязва традиционно в края на януари.

От безплатните прегледи могат да се възползват всички пациентки с тумори на маточната шийка. В Онкологията те ще могат да се консултират с няколко специалисти – гинеколог, лъчетерапевт, а при необходимост и химиотерапевт.

За да се възползвате от тези прегледи, трябва да се запишете предварително на телефон 02/80 76 299. В Клиниката по лъчелечение консултации ще се извършват всеки работен ден без сряда от 9 до 10 ч. и от 14 до 15 ч. Визитите при гинеколог ще са всеки работен ден от 10 до 11 ч. При нужда от консултация с химиотерапевт, пациентите ще бъдат насочвани към такъв, като прегледите при него ще са всеки вторник от 13 до 14 ч.

Реклама

Вижте още: Рак на маточната шийка – причини, симптоми и лечение

Как да се предпазим от рак на маточната шийка

Ракът на маточната шийка е вторият по честота злокачествен тумор, засягащ женските полови органи. Около 1100 жени в България всяка година се разболяват, а около 400 умират. Причина за него е човешкият папиломен вирус. Не всеки HPV е онкогенен. Почти всеки сексуално активен човек се е срещал в живота си с папилома вирусите, а повечето заразени успяват да се самоизчистят. Само някои от папилома вирусите са толкова агресивни, че да отключат рак.

Терапевтични подходи при различните групи цитонамазка

Ракът на маточната шийка е един от малкото видове, който би могъл да бъде предотвратен чрез скрининг и профилактични прегледи. Когато се установяват предракови състояния и се назначи ефективно лечение, може да се избегне развитието на заболяването. В България, за съжаление, само 40% от пациентките с този вид рак са диагностицирани в първи стадий. Във втори са около 20% и 40% са установени в късните 3-ти и 4-ти стадий, когато лечението на болестта е трудно.

Реклама

Exit mobile version