четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи за катаракта в Сандански

Безплатни прегледи за катаракта в Сандански

Кампания за борба с най-често срещаното очно заболяване – перде на окото (катаракта) започва в Сандански. Чрез информация и обяснение на достъпен език на пациентите тя цели да разсее митовете, свързани със заболяването и да обясни начините за справяне с него. Кампанията е инициатива на двама специалисти по офталмология в Сандански – д-р Бистра Йосифова и д-р Виолета Разсипийска от МБАЛ „Свети Врач“. Те са решили да основат т.нар. Училище по катаракта, на което да консултират пациентите и да отговарят на техните въпроси.
Всеки посетител ще бъде прегледан и с кератометър, за да се установи дали има перде на окото и дали страда от астигматизъм. „В практиката си сме срещали много драстични случаи, поради незнание. Имало е хора, които си влошават зрението сами с различни процедури, чакайки пердето само да се махне, което е невъзможно. Именно това ни провокира да стартираме тази здравна просвета, насочена към възрастните хора“, обясняват инициаторките на кампанията.

Кампанията е насочена към жители на Сандански над 55-годишна възраст, които вече знаят, че имат перде на окото, или такива, които се съмняват, че го имат. Тъй като заболяването се среща най-често при възрастните хора, затова Училището по катаракта е специално за тях и техните близки.
Първите лекции на Училището ще бъдат в края на този месец – на 29.10 (вторник), от 12 ч. в Очен център „Зора“ (зад Културния дом), с лектор д-р Виолета Разсипийска. Д-р Бистра Йосифова ще бъде лектор следващия ден – на 30.10 (сряда) от 14.00 ч. в поликлиниката, ет. 3, Очен кабинет. Планирано е такива консултации да има всеки месец.

Участието в консултациите е безплатно, необходимо е само предварително записване на тел 0746/30597 за дата 29 октомври при д-р Разсипийска и 0887012200 за дата 30 октомври при д-р Йосифова, тъй като местата са ограничени.

Напоследък заболяването се „подмладява“ – вече има и пациенти с перде на очите и по-млади от 55 години. Единственият възможен начин за лечение на това заболяване е операцията и поставяне на импланти в очите – изкуствени лещи. Благодарение на съвременните методи операцията е бърза, безболезнена и безкръвна.
Симптомите при катаракта включват замъглено или двойно виждане, чувствителност към светлина и отблясъци (като ярка слънчева светлина или светлина от фарове), по-ярко възприемане на цветовете, както и чести промени в предписанията за очила.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -