петък, 12 април, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи за гуша във ВМА София

Безплатни прегледи за гуша във ВМА София

Ендокринолозите във Военномедицинска академия София обявиха кампания за безплатни профилактични прегледи за гуша. Гушата е заболяване с уголемяване на щитовидната жлеза, което обикновено се причинява от недостиг на йод в храната. Щитовидната жлеза образува хормони, които участват в много и различни процеси на обмяната в организма. За да се протичат тези процеси без проблеми, тя се нуждае от неголеми количества йод. Тъй като организмът не може да произвежда сам йод, трябва да си го набавя с храната. Йодът обаче се среща в много малко хранителни продукти, затова много страни, включително и България, от години са въвели програми за йодиране на солта.

Консултациите за гуша във ВМА ще се провеждат на 26 и 27 септември 2017 г., от 13 до 16 часа в Клиника по едноскопска, еднокринна хирургия и колопроктология. Тя се намира на 6-ия етаж на болницата.

Пациентите ще се преглеждат само след предварително записване, което може да бъде направено на телефон: 02/ 92 25 910, от 09:00 до 14:00 часа.

Заболяванията на щитовидната жлеза са много разпространени сред възрастното население. Най-често срещани са понижената функция – хипотиреоидизъм, а също и автоимунното заболяване хашимото. В по-малка степен се среща хипертиреоидизмът – повишена функция, а също и Базедовата болест. Гушата е била много по-разпространена в България преди въвеждане на профилактиката с йодирана сол.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -