понеделник, 15 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи за бременни с диабет в София

Безплатни прегледи за бременни с диабет в София

За жените с диабет бременността може да бъде голямо изпитание. Затова е важно да проследяват здравето си по-внимателно от останалите. За да отговори на тези нужди, Ин витро АГ център „Димитров“ подновява безплатните консултации за диабет и бременност.

От лечебното заведение съобщават, че д-р Марио Николов ще консултира безплатно бременни или жени с диабет, които планират да забременеят. Ендокринологът ще бъде на разполжение на пациентките всеки петък от 16:30 ч. Необходимо е само предварително записване на регистратурата на телефон 02/954 73 40. Кампанията ще продължи до края на месец юли 2017 г.

Специалистите съветват жените със захарен диабет да планират много добре своята бременност. Зле контролираната висока кръвна захар на бременната се съчетава с висок риск от поява на характерните за диабета съдови усложнения. Някои имат необратим характер. Понякога обаче болестта се проявява за пръв път през бременността (т.нар. гестационен диабет) и високите нива на кръвна захар носят опасности както за майката, така и за бебето.

Повече от 50% от жените с предшестващ гестационен диабет развиват захарна болест до 10 години след раждането. Над 25% имат затлъстяване, хипертония и повишен риск от хронични сърдечно-съдови заболявания. За да се ограничи по-нататъшното разпространение на захарния диабет е необходимо да се направи адекватна профилактика на рисковите фактори. Именно те провокират появата на гестационния захарен диабет. Ограничаването на захарния диабет при жените с гестационната форма на болестта оказва благоприятно влияние и върху здравето на техните деца. Известно е, че то се повлиява съществето от вътреутробното развитие на плода.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -