Реклама
Начало Профилактика Акция с безплатно мерене на кръвното за Деня на хипертонията, 17 май

Акция с безплатно мерене на кръвното за Деня на хипертонията, 17 май

0
високо кръвно хипертония
Реклама

За осма поредна година в България ще се проведе Национална кампания по повод Световния ден за борба с хипертонията – 17 май. Той се отбелязва за първи път през 2005 г. по инициатива на Световната лига по хипертония. Кампанията се организира с цел да се повиши информираността (а оттам и превенцията) на обществото за причините и рисковете на заболяването, което засяга все повече млади хора, а вече и деца.

Реклама

На 17 и 18 май в градовете София, Пловдив, Русе, В. Търново, Ст. Загора, Плевен, Бургас, Хасково, Пазарджик и Варна от 10 до 16 ч. ще се проведе Национална кампания под мотото: „НОРМАЛНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ – НОРМАЛЕН СЪРДЕЧЕН РИТЪМ“. Тази година кампанията е с акцент върху предсърдното мъждене (ПМ), което е най-честото и най-рисково ритъмно нарушение, причинено в следствие на АХ. За света е около 1%, но с повишаване на възрастта (след 75 г.), честотата нараства на 10 %.

В 10-те града на публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще се информират по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници, ще получат печатни материали със съвети за контрол и лечение на високо кръвно налягане и предсърдно мъждене. На място ще бъдат направени тестове за оценка на информираността.

Ще се измерва артериално налягане на желаещите с апарат ВР А200 Afib на Microlife, който разполага с уникална в света технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ. Апаратът е предназначен за скрининг в домашни условия с цел проследяване ефективността на лечение на пациенти с хипертензия и/или с риск от предсърдно мъждене.

17 май, петък, 10-16 ч.

София – пред Народния театър на мястото на Мавзолея;

Пловдив – пред Община Пловдив, площад „Ст. Стамболов“

18 май, събота, 10-16 ч.

София – Южен парк от страната на бул. «Гоце Делчев»; Парк „Заимов“; пред Народния театър на мястото на Мавзолея; градинката срещу Халите;

Плевен – пред Община Плевен, площад «Възраждане» до фонтаните

Варна – вход на Морска градина, бул. „Сливница“

Пловдив – пред Община Пловдив, площад „Ст. Стамболов“

Велико Търново – пред Община Велико Търново, площад „Майка България“

Русе – срещу Съдебна палата Русе, площад „Свобода“

Бургас – ул. „Александровска“ пред РЗИ

Хасково – пред Дом на Техниката

Пазарджик – пред театър „К. Величков“, площад „Константин Величков“

Стара Загора – централен градски парк „Пети октомври“ до фонтана.

Реклама

Exit mobile version