Реклама
Начало Новини Ново обяснение защо аутистите избягват да гледат други в очите

Ново обяснение защо аутистите избягват да гледат други в очите

0
аутизъм аутисти
Реклама

Децата с аутизъм нарочно избягват контакта с очи. Този признак се смята за един от основните симптоми  на аутизма. Досега обаче няма научно обяснение, на какво се дължи това. Ново проучване на Центъра за аутизъм Marcus в Атланта и  Университета по медицина „Емъри“ е разработило нов инструмент за измерване на контакта с очи. То излиза с изненадващи заключения. Според учените аутистите не избягват контакта с очи целенасочено. Те просто не могат да разчетат социалната информация, която хората си предават с очи.

Зрителният контакт е прекалено голям стрес за тях

Важно е това да се разбере, защото може да даде едно различно разбиране за аутизма, посочват учените. Изводите биха помогнали за разработване на нови подходи за лечение и по-добро разбиране на основата на аутизма в мозъка.

Според експертите обясненията за този симптом на аутизма са две. Първото гласи, че децата с аутизъм избягват контакт с очите, защото го приемат за стресиращо и негативно. Другото обяснение е, че те не възприемат социалните сигнали чрез очите като особено значими или важни. На базата на тези обяснения вече са разработени и тествани различен тип лечение на аутизъм – с лекарства и поведенческа терапия.

Реклама

Новото проучване е проведено в деня, когато децата са били диагностицирана за първи път. То показало, че малките не избягват активно контакт с очи, че не възприемат очите на другите хора като отблъскващи. Просто малчуганите с аутизъм явно не могат да разчетат социалната значимост на контакт с очите.

Вижте още:  Аутистите възприемат света като зле синхронизиран филм

Учените тествали вниманието на 86 малки пациенти с помощта на специално изработено видео. Преди всяко филмче била показвана картинка, която улавя вниманието на детето. В един момент когато те поглеждали отново към картинката, се оказвало, че гледат в очите на друг човек. Повтаряйки този трик многократно, експертите установяват, че малките деца с аутизъм продължавали да гледат човека право в очите. Подобно на своите връстници без аутизъм те не не се опитвали да избегнат този контакт по никакъв начин.

Не разбират социалното значение на погледа

Въпреки това в следващи тестове, когато децата били изложени на различни по значимост социални контакти с очи, аутистите гледали по-малко в очите на другите хора, отколкото връстниците им без аутизъм. „Тези резултати са в разрез с идеята, че малките деца с аутизъм активно избягват контакт с очите“, каза един от учените – Уорън Джоунс. „Те търсят по-малко контакт с очи, не защото изпитват отвращение към това, а защото не могат да разберат социалната значимост на това общуване.

За науката е важно да се изяснят първоначалните основни причини за намаляване на контакта с очи при аутистите. Някои възрастни пациенти и по-големи деца с аутизъм съобщават за чувство на тревожност, ако трябва да отговарят на контакта с очите. „Нашите резултати не влизат в противоречие с тези лични преживявания,“ подчертава Джоунс. „За децата с аутизъм социалните сигнали могат да бъдат объркващи. И тъй като децата растат и стават възрастни, тези сигнали могат да станат още по-трудни за разбиране.

Източник: News-Medical.net

Реклама

Exit mobile version