Реклама
Начало Новини Нова терапия за паркинсон вече ще се поема от НЗОК

Нова терапия за паркинсон вече ще се поема от НЗОК

0
хирургия операция
Реклама

От началото на май 2019 г. се очаква да стартира процедурата по реимбурсацията на нова терапия за паркинсон. Става дума за дълбока мозъчна стимулация. В началото на годината стана ясно, че НЗОК вече ще заплаща цената на устройствата. Вече има и листа от пациенти, които са одобрени за имплантация, съобщават от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София.

32-ма пациенти са се подложили на дълбока мозъчна стимулация (ДМС) за лечение на Паркинсон откакто методът, който е много популярен по света, но слабо познат у нас, се практикува в България. Първата процедура беше извършена преди 6 години, на 9 април 2013 г., от екип от доц. Красимир Минкин и д-р Калоян Габровски от Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Реклама

Масово бъркат старческото треперене с паркинсон

При ДМС електроди се имплантират в определени части на мозъка, за които преди това е установено, че са отговорни за причиняване симптомите на Паркинсон. Те се свързват със своеобразен пейсмейкър, който чрез тях подава импулси към мозъка.

„Методът повлиява успешно симптомите на напреднал Паркинсон, когато вече е изчерпано действието на традиционните медикаменти“, обяснява доц. Минкин, който е ръководител на единствения център у нас за ДМС, който се намира в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Рискът при интервенцията е минимален, за разлика от алтернативната терапия за напреднал Паркинсон с дуодопа, при която се прави отвор в стомаха, чрез който се вкарва медикамент директно в чревния тракт. Дълбоката мозъчна стимулация носи и по-голям комфорт за пациентите, тъй като не изисква никакви специални грижи.

Може ли паркинсон да се излекува напълно

Причината за 6 години само 32 пациенти да се подложат на иновативната терапия е, че досега болните от паркинсон трябваше да заплащат за нея със собствени средства. Около 40 000 лв. струва апаратът, който се имплантира в мозъка. „Благодарение на усилията на екипа ни и намирането на подкрепа от Министерството на Здравеопазването и ръководството на НЗОК за първи път през 2019 г. успяхме да включим устройствата, които имплантираме, в списъка с медицински изделия, които се покриват от НЗОК. В момента се финализира процесът и се сключва договорът с фирмите, които ще ги доставят“, разказва доц. Минкин. Очакванията са процедурата да стартира от началото на месец май.

Междувременно вече има листа с 10 пациенти, които са преминали всички изследвания и очакват да им бъде имплантиран апарат за ДМС. На други 7 пък предстои да бъдат сменени батериите на устройството. Батериите на тези апарати подлежат на смяна на всеки четири години. Цената им обаче е почти колкото на самото устройство (36 000 лева) и е непосилна за пациентите. След като стартира процедурата за реимбурсиране на апаратите от НЗОК, цената на батериите също ще бъде поемана от Касата, което е голям успех за всички болни от Паркинсон в България.

Реклама

Exit mobile version