Реклама
Начало Новини Нов тест открива прецизно ранни стадии при рак на маточната шийка

Нов тест открива прецизно ранни стадии при рак на маточната шийка

0
рак на маточната шийка
Реклама

Иновативен молекулярен тест за прецизно откриване на предракови  заболявания на маточната шийка започна да се прилага в Отделението по клинична патология на Комплексния онкологичен център в Пловдив. Изследването представлява един от най-модерните и точни методи за оценка на състоянието в света.

Става дума за имунохистохимично изследване на тъканни материали (биопсии) на маточна шийка. Това поясни д-р Свитлана Бачурска, шеф на отделението. Обикновено биопсията се назначава, когато пациентката е била причислена към III В група по ПАП на цитонамазка.

Реклама

Как да се предпазим от рак на маточната шийка

При биопсията обаче има някои трудности. Материалът често е много малък и така поставянето на окончателната диагноза се затруднява. Точно в такива ситуации тестът за молекулярна диагностика може да помогне. Той определя с голяма точност дали наистина се е стигнало до предраково изменение. Най-голямото предимство е, че заболяването се улавя в ранна фаза. Използваните в Пловдив тестове са на водеща американска диагностична компания.   

Изследването се провежда по автоматизириран процес и отнема два работни дни. Единственият минус е, че за момента не се покрива като разход от НЗОК.

Ракът на маточната шийка е едно от най-разпространените злокачествени заболявания при жените. За съжаление у нас то се характеризира с  трайна възходяща тенденция. По света то също е едно от най-разпространените онкологични заболявания сред жените.

Терапевтично поведение при различните групи цитонамазка

По сведения от Световната здравна организация той се нарежда на трето място след рака на млечната жлеза и на тялото на матката. Коварното е, че преканцерозите и ранните стадии обикновено нямат клинични симптоми. Заболяването се проявява едва в напреднал стадий, когато шансовете за успешно лечение са значително по-ниски.  

Специалистите препоръчват всяка жена да ходи редовно на гинекологичен преглед и цитонамазка. Когато промените на клетъчно ниво се установят в ранна фаза, лечението е с висока степен на ефективност и до рак не се стига.

Реклама

Exit mobile version