Реклама
Начало Новини Нов метод рециклира рядък метал за компютърната томография

Нов метод рециклира рядък метал за компютърната томография

0
Реклама

Специалистите от Siemens са разработили иновативен технологичен процес на рециклиране, при който се получава изключително рядка и ценна суровина за производство в областта на компютърната томография. Става дума за суровината „гадолиний“. Това е изключително труден за намиране и добив метал, което го прави и изключително скъп.

Като гадолиниев оксид в силно пречистена форма, гадолиният е в основата на производството на т.нар. сцинтилационна керамика, която се използва за направата на сензори и детектори в компютърната томография. Детекторите са тези, които превръщат рентгеновите лъчи в светлина и затова, наред с рентгеновите тръби, те определят качеството на скенера.

Реклама

Прахът първоначално се компресира при налягане до 30 тона, за да се образува керамика. Тази керамика впоследствие се нарязва и смила до получаването на тънки парчета за направата на сензорите. Този процес създава отпадъци под формата на стружки и каша. Siemens произвежда около 2 000 детектора всяка година във Форххайм, Германия, което води до над един тон от този вид отпадъци годишно. Kато се има предвид стойността на съдържащия се в тях материал, изхвърлянето им би било прахосване. Затова целият този отпадъчен материал се събира, разделя се на различни видове отпадъци и се обработва до получаването на скъпата суровина. Гадолиниевите съединения се използват също и в микровълновите технологии, плоските екрани и др.

С течение на времето тези систематични, непрекъснати процеси водят до постоянни и често поразителни подобрения и иновации. По този начин стандартизираното използване на гадолиниев оксид беше намалено с почти 70% в рамките на осем години чрез повишаване на производствената ефективност.

Компютърна томография в сектор Здравеопазване предлага и много други примери. Новият модел Somatom Definition Flash от 2009 г. използва от 45% до 85% по-малко енергия (в зависимост от типа на сканиране) в сравнение с предишния модел от 2006 г., а количеството олово, използвано в машината, е намалено със 70%.

СНИМКА: СИМЕНС

Реклама

Exit mobile version