Реклама
Начало Новини Наш учен изобрети хапче, което открива рака на дебелото черво

Наш учен изобрети хапче, което открива рака на дебелото черво

0
Реклама

Хапче, което диагностицира рака на дебелото черво, е било разработено от българския учен проф. Мартин Минчев, който работи в Университета на Калгари, Канада, пише в. „Новинар“. Безоарът, както се нарича самораздуващото се хапче, ще се формира в най-горната част на дебелото черво, секума. Благодарение на това ще се създаде изкуствено изпражнение, което, движейки се в резултат на естествената перисталтика на червото в допир със стените му, ще остъргва секрети, от които впоследствие ще бъдат вземани проби, разказа проф. Минчев.

По думите му това е изключително ценно, тъй като ракът на дебелото черво е втората най-сериозна причина за туморна смъртност на планетата след злокачествените заболявания на белия дроб. Сега диагностицирането е по-сложно, тъй като най-надеждно става с вкарване на гъвкаво фиброоптично устройство, снабдено с видеокамера, ендоскоп, който позволява картина само от около три-четвърти на дебелото черво. Безоарът от своя страна се приема през устата и преминава през цялото черво. „В момента се препоръчва след 50-ата си годишнина всички хора да се тестват ендоскопски. Това става под упойка и е доста скъпа оперативна намеса, докато хапчето ще струва едва около 5 долара“, обясни българският учен.

Д-р Минчев работи и по няколко други интересни проекта. Един от тях е хапчето EatLittle, което вече е трето поколение. Продуктът помага на хора с наднормено тегло. Работи също на принципа на безоара, но се раздува в стомаха. Така заема пространство от вътрешността на органа и потиска глада. Новото при третото поколение хапче е, че ще се контролира температурно. По думите на проф. Минчев това означава, че ако пациентът получи дискомфорт, ще може да неутрализира действието му, изпивайки чаша гореща вода или чай с температура над 55 градуса. Седмично могат да се поглъщат около 7 хапчета. След като се раздуят, те достигат общ обем от около 350 милилитра. На осмия ден първото погълнато хапче започва да се разгражда и по този начин динамично се поддържа постоянно намален обем на стомаха. Цената на терапията за месец е около 45 лв. При клиничното тестване на второто поколение на продукта в САЩ и Канада установили, че човек се научава да яде по-малко, след като го използва и заради това може да се редуват един месец терапия, следвана от едномесечна почивка. „Дали ще се получи йо-йо ефект зависи от самодисциплината на пациента. Продуктът действа, както би действала хирургията – намалява обема на стомаха. Нашата идея е да не правим това хирургично. Когато се постави пръстен или се промени анатомията на стомаха, за да се намали обемът му, пациентът няма изход – трябва да се адаптира към ситуацията и в началото не се чувства добре“, посочи ученият.

Реклама

Хапчетата са от натурални фибри, които са супер абсорбиращи полимери. Задържат се от марля, направена от поли-винил алкохол, който е материал, регулиран като хранителна добавка. Клиничните тестове показали, че няма опасност от раздразване на стомаха или причиняване на язви. Екипът на проф. Минчев тествал хапчето EatLittle върху себе си без никакви странични ефекти. Изследванията показват още, че благодарение на употребата на хапчето месечно човек може да свали 5-6% от теглото си. Засега разработката на продукта се извършва в София, но има вероятност да бъдат добавени и учени от други градове. Ученият прогнозира, че в близко бъдеще безоарите ще се използват за всевъзможни неща. Едно от предназначенията им ще е да следят дейността на вътрешните органи. Друга възможност е да служат за идентификация на самия човек, например при пътувания. Не е изключено дори да се използват и като флашка, която дистанционно да предава филм от стомаха, примерно чрез Google очилата, след което да се саморазграждат.

Българският учен решил да експериментира в областта на безоарите, след като прочел една статия в медицинско списание.„Думата безоар беше забравена в историята. Ние я възродихме. Използвали са подобни безоари в античността, когато в древните империи овластени политически интриганти са се тровели един друг. За да се предпазят, са поглъщали безоари, които са действали като абсорбатори на отрови“, разказа проф. Минчев. Той и неговият екип разработили и друг уникален проект.Създали „парашут“ на микроскопична камера, която за първи път давала стабилна картина от вътрешността на дебелото черво без оперативна намеса. Уникалната са-мостабилизираща се камера тепърва ще се изработва от корейска фирма. Благодарение на нея също ще може да се диагностицира рак на дебелото черво в ранен стадий, което ще намали значително смъртните случаи. Безспорно един от най-интересните проекти на българския професор обаче е създаването на микропроцесорен панкреас.

Уникалната миниапа-ратура вече е предизвикала значителен интерес в Китай, където е била представена в началото на юни тази година. Изобретението представлява корпус, голям колкото кибритена кутийка, който се закрепва на рамото. На всеки 4 или 6 часа микроигла, наречена електронен комар, извлича безболезнено 20-30 микролитра кръв, за да тества нивото на кръвната захар. След това диабетиците благодарение на помпа получават инсулина, от който имат нужда. Електронният комар струва около 100-200 долара, като консумативите по него са около 2 долара на ден.

СНИМКА: АРХИВ

Реклама

Exit mobile version