Реклама
Начало Новини Множествената склероза тръгва от червата, твърдят учени

Множествената склероза тръгва от червата, твърдят учени

0
симптоми множествена склероза лечение
Реклама

Податливостта на човека към множествена склероза е програмирана генетично. Болестта обаче се проявява рядко, при това остава загадка какво точно я отключва. Все повече обаче са доказателствата, че задействането на механизма започва в червата.

В червата ни има 100 млрд. бактерии – 100 пъти повече от клетките в тялото ни! Полезните бактерии помагат за храносмилането, имат и важно значение за имунната ни система. Те я тренират и я поддържат във форма за истинските болестотворни причинители. Ако се случи така, че имунните клетки да бъдат насочени грешно, те може да нападнат собствения организъм.

Подобно нещо става и при множествената склероза. При това заболяване имунните клетки разрушават миелиновата обвивка на нервните влакна. Тя е важна за електрическото предаване на информация между клетките. Последиците за болния са смущения в работата на мускулите и органите.

Реклама

Видове диети при множествена склероза

Бактериите в стомашно-чревния тракт са важен отключващ фактор за множествена склероза, казва проф. Хартмут Векерле от Института Макс-Планк в Германия. По всяка вероятност те задействат едно първоначално възпаление, което активира болестния процес. Своята хипотеза той проверил върху мишки, програмирани генетично да се разболеят от множествена склероза. Тези, чиито черва били чисти от бактерии, останали здрави, а другите, които имали много бактерии в червата си, се разболели.

Още по-впечатляващо е проучване, което се провежда в Клиниката Гросхадерн в Мюнхен под ръководството на проф. Райнхард Холфелд. Там анализирали чревната флора на двама еднояйчни близнаци. Единият бил болен от множествена склероза, но другият – не. На пръв поглед учените не открили големи различия в състава на бактериите. Но когато тези от болния брат били пренесени на податливи към множествена склероза мишки, животните се разболявали много по-често.

Обяснението на учените е, че бактериите в червата на склонните към болестта хора са виновни – те програмират погрешно имунната система. Казано иначе – с една различна чревна флора същият човек би останал здрав! Все пак по научните критерии това още се смята за хипотеза, която трябва да бъде доказана. Експертите казват, че не искат още да будят погрешни очаквания у пациентите.

Ако все пак се докаже, че коренът на проблема е в чревните бактерии, вниманието ще се насочи към антибиотиците, които може да изключат зловредните причинители. Друга възможност би била да се разработят специални вируси, които да атакуват лошите бактерии. Преди това обаче трябва с голяма точност да се установи кои са именно бактериите виновници. Това е доста трудно, като се има предвид, че в една единствена проба изпражнения има милиони различни гени на бактерии.

Пристъпите при множествена склероза зависят от имунната система

Друга теория съветва болните от множествена склероза да спазват определена диета. Съществуват над 100 вида диети, за които се смята, че помагат. Ето доказателство, че храненето влияе: В Япония преди години болестта е екзотика. Днес, когато там също никнат ресторанти за бързо хранене по западен образец, се регистрират все повече пациенти с множествена склероза. Учените припомнят, че съставът на бактериите в човешките черва (микробиом) вече се свързва и с други болести – астма, алергии, аутизъм и депресия.

Източник: Netdoktor.de

Реклама

Exit mobile version