четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВируси причиняват до 40% от случаите на рак

Вируси причиняват до 40% от случаите на рак

Вируси причиняват вероятно до 40% от случаите на рак, включително тумори на мозъка и левкемия, твърдят учени от шведския институт Каролинска, цитирани от в. „Дейли мейл“. В момента се провеждат тестове, които може да отворят път към бъдещи ваксини за различни видове злокачествени образувания и терапии за лечението им.

В тумори са открити вируси

Шведските учени открили наличие на вируси в тумори, за които никога преди не са били свързвани с инфекции. Иначе от десетилетия се знае, че някои онкологични заболявания са причинени от тях. Доказателства обаче имаше за 10-20% от туморите. Най-популярните са вирусите на хепатит В и С, които причиняват рак на черния дроб.

Човешкият папилома вирус (HPV) води до рак на маточната шийка. Полиома вирусът е виновен за кожни тумори. Цитомегаловирусът може да причини при деца тумор в мозъка. Вирусът Епщайн-Бар стои в основата на рака на кръвоносната и лимфната система. XMRV е подозиран, че предизвиква рак на простатата.

Най-добре изучени са механизмите при хепатит и HPV

Миналата седмица учените от института Каролинска откриха сериозно доказателство за връзка между вируси и медулобластома – най-често срещаната форма на детски тумор в мозъка. То идва 2 г. след като стана ясно, че агресивна форма на рак на кожата (Merkel cell carcinoma) често е следствие на инфекция с вируса полиома, който често се среща при животните и може да се пренася на хората.

Нобеловият лауреат Харалд цур Хаузен, който получи наградата си за откритието, че HPV причинява рака на маточната шийка, смята, че ще бъдат открити още взаимовръзки межу вирусите и рака на кожата, гърдата, белите дробове и дебелото черво. За момента обаче ваксина има само срещу няколко папилома вируси.

„Ако разберем по-добре как вирусите нанасят поражения в човешкия организъм, ще можем да предпазим хората от контакта с тях или дори да разработим терапии, при които човек със собствената си имунна система ще може да разруши инфектираните или дори вече възникналите ракови клетки“, казва проф. Алън Рикинсон от Бъкингамския университет, специалист по онкологични проучвания.

Процесите, които задвижват вирусите в човешкото тяло, още объркват учените. От една страна вирусите нахлуват в клетките и ги карат да произвеждат още повече вируси. От друга страна обаче, този процес завършва с „убийството“ на заразената клетка, което би означавало, че тя не може да стане ракова. Затова не е ясно как точно се стига до мутацията на клетки и появата на тумори. Има и друга теория: вирусите, които могат да предизвикат рак, остават скрити в клетките в продължение на години, като по този начин й пречат да поправя навреме уврежданията в ДНК.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -