Ваксина против туберкулоза пази от множествена склероза

PRINT
множествена склероза

Неочаквано учени от Рим откриха, че ваксина срещу туберкулоза може да спира множествената склероза (МС), съобщават учени от Рим, цитирани от немския сайт „Нетдоктор“. МС е нелечимо автоимунно заболяване, което уврежда прогресивно нервите.

Екипът на проф Джовани Ристори изследвал 73 души със смущения в усещанията на крайниците, равновесието и в зрението. Такива симптоми се проявяват в рамките на „клинично изолиран синдром“, който настъпва с пристъпи на функционални смущения.

В хода на болестта може да се стигне до увреждания (лезии) в определени участъци на централната нервна система. Половината от всички пациенти с клинично изолиран синдром се разболяват от МС в рамките на 2 г. При 10% от тези пациенти функционалните смущения изчезват без остатък.

За проучването учените в Рим ваксинирали 33-ма пациенти с препарата Bacille Calmette-Guérin , който се използва в някои страни за защита от туберкулоза. Други 40 души послужили като контролна група. На тях им било инжектирано пласебо. В продължение на месец след това учените сканирали веднъж месечно мозъка на участниците на всеки участник в проучването.

Освен това пациентите получавали в продължение на година лекарство за МС – интерферон-бета-1а. След това получавали вместо него препоръчан от невролога им препарат. Така проучването продължило общо 5 г. За това време експертите в Рим наблюдавали как се развива здравословното състояние на доброволците.

Ваксинираните се разболявали по-рядко

Резултатът бил изненадващ: В рамките на първите 6 месеца учените открили при неваксинираните пациенти средно седем лезии, а при ваксинираните – средно три лезии. За целия период на наблюдение 58% от имунизираните не развили МС, в групата на неимунизираните здрави останали само 30%. Според ръководителя на проучването проф. Ристори резултатите са изключително обнадеждаващи. Все пак според него са необходими още проучвания, за да се гарантира сигурността на пациентите и дългосрочния ефект от ваксината.

Погрешно насочени имунни клетки

Множествената склероза обикновено започва между 20 и 40 г. По-често засегнати са жените. При това заболяване имунните клетки се насочват срещу собственото тяло и нападат обвивките на нервните влакна. Като последица започват възпаления в мозъка, очния нерв или гръбначния мозък. Съществуващите сега медикаменти само могат да забавят развитието на болестта.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Ваксина против туберкулоза пази от множествена склероза беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *