Ултразвукът може и да лекува артериите – разбива мини тромби

PRINT
изследване с ултразвук
  • Ултразвукът разбива мини тромби по стените на съдовете
  • Прегледаните с него боледуват по-малко от атеросклероза
  • Методът може да открие микроемболии, преди да са предизвикали инсулт

Ултразвукът вече може да се прилага не само за ранна диагностика на атеросклерозата, но и като терапевтичен метод. Това сочат нови проучвания в клиничната практика, съобщи акад. проф. Екатерина Титянова, президент на XVI-ия Световен форум по невросонология, който се провежда в София от 17 до 20 октомври 2013 г. Проф. Титянова е председател на Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика и ръководител на Клиниката по функционална диагностика на нервната система във ВМА.

Има доказателства, че хората, които по-често се подлагат на ултразвуково изследване, боледуват по-малко от атеросклероза, добави тя. Ефектът се получава, тъй като ултразвукът механично разбива пристенните тромби и се прави така нар. сонотромболиза без използване на медикаменти. Разбиват се онези частици, които са слепени по съдовата стена. Ефектът е локален, тъй като за да се постигне разбиване, ултразвукът трябва да се насочи към застрашеното място. Така пациентът се предпазва от образуване на голям тромб.

Във форума в София участват над 300 делегати от 36 страни от всички континенти, които ще чуят лекциите на 42-ма от най-известните специалисти в тази област. Форумът се организира от Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика в сътрудничество със Световната федерация по неврология. Страната ни печели домакинството в съревнование с Бразилия.

Предимства на ултразвуковия метод

  • Може да се прилага при всички видове болести, при всички хора
  • Безвреден и високоинформативен
  • Може да се прилага многократно при леглото на болния
  • Подходящ и за профилактика на атеросклерозата
  • Има приложение и при несъдови заболявания в неврологията – изследване на мускули, нерви, очи (зрителен нерв, папила) и тъкани.

Методът се практикува на доста места в страната, но все още малко се знае и за терапевтичните му възможности. Освен да регистрира атеросклероза дори в начална степен, той може да открива и микроемболии – движещи се частички в кръвното русло, които предизвикват емболичните инсулти. Има създаден софтуерен продукт, който ги открива и анализира. Лекарят може да ги изброи, да определи тяхната консистенция, от какво се състоят. „Често ги откриваме случайно при изследване, защото пациентът не знае, че ги има. Доказано е, че 50-60% от циркулиращите микроемболии не предизвикват клинично инсулт. В дългосрочен аспект обаче те са причина за паметови и емоционални нарушения поради множество огнища на микроинфаркт“, поясни проф. Титянова.

Как пациентът да стигне до лекар с ултразвук

За преглед по здравна каса е необходим талон №3, издаден от невролог. В болничната помощ изследването е включено в цената на няколко клинични пътеки. От 2 г. Българската асоциация по невросонология прави постъпки това изследване да влезе в профилактичния пакет, но до този момент нищо не е придвижено.

[Общо: 3    Средно: 2/5]
Ултразвукът може и да лекува артериите – разбива мини тромби беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *