четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноУлтразвукът може и да лекува артериите - разбива мини тромби

Ултразвукът може и да лекува артериите – разбива мини тромби

  • Ултразвукът разбива мини тромби по стените на съдовете
  • Прегледаните с него боледуват по-малко от атеросклероза
  • Методът може да открие микроемболии, преди да са предизвикали инсулт

Ултразвукът вече може да се прилага не само за ранна диагностика на атеросклерозата, но и като терапевтичен метод. Това сочат нови проучвания в клиничната практика, съобщи акад. проф. Екатерина Титянова, президент на XVI-ия Световен форум по невросонология, който се провежда в София от 17 до 20 октомври 2013 г. Проф. Титянова е председател на Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика и ръководител на Клиниката по функционална диагностика на нервната система във ВМА.

Има доказателства, че хората, които по-често се подлагат на ултразвуково изследване, боледуват по-малко от атеросклероза, добави тя. Ефектът се получава, тъй като ултразвукът механично разбива пристенните тромби и се прави така нар. сонотромболиза без използване на медикаменти. Разбиват се онези частици, които са слепени по съдовата стена. Ефектът е локален, тъй като за да се постигне разбиване, ултразвукът трябва да се насочи към застрашеното място. Така пациентът се предпазва от образуване на голям тромб.

Във форума в София участват над 300 делегати от 36 страни от всички континенти, които ще чуят лекциите на 42-ма от най-известните специалисти в тази област. Форумът се организира от Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика в сътрудничество със Световната федерация по неврология. Страната ни печели домакинството в съревнование с Бразилия.

Предимства на ултразвуковия метод

  • Може да се прилага при всички видове болести, при всички хора
  • Безвреден и високоинформативен
  • Може да се прилага многократно при леглото на болния
  • Подходящ и за профилактика на атеросклерозата
  • Има приложение и при несъдови заболявания в неврологията – изследване на мускули, нерви, очи (зрителен нерв, папила) и тъкани.

Методът се практикува на доста места в страната, но все още малко се знае и за терапевтичните му възможности. Освен да регистрира атеросклероза дори в начална степен, той може да открива и микроемболии – движещи се частички в кръвното русло, които предизвикват емболичните инсулти. Има създаден софтуерен продукт, който ги открива и анализира. Лекарят може да ги изброи, да определи тяхната консистенция, от какво се състоят. „Често ги откриваме случайно при изследване, защото пациентът не знае, че ги има. Доказано е, че 50-60% от циркулиращите микроемболии не предизвикват клинично инсулт. В дългосрочен аспект обаче те са причина за паметови и емоционални нарушения поради множество огнища на микроинфаркт“, поясни проф. Титянова.

Как пациентът да стигне до лекар с ултразвук

За преглед по здравна каса е необходим талон №3, издаден от невролог. В болничната помощ изследването е включено в цената на няколко клинични пътеки. От 2 г. Българската асоциация по невросонология прави постъпки това изследване да влезе в профилактичния пакет, но до този момент нищо не е придвижено.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -