четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСЗО предупреди: Мръсният въздух може да предизвика рак

СЗО предупреди: Мръсният въздух може да предизвика рак

Замърсяването на въздуха може да предизвика рак подобно на други фактори като азбеста, тютюна и ултравиолетовата радиация, обявиха експерти от Международната агенция за ракови изследвания към Световната здравна организация (СЗО), цитирани от Би Би Си. „На мнение сме, че това е най-значимият канцероген от околната среда, много по-силен от пасивното пушене“ – каза Курт Страйф, ръководител на отдела на агенцията, който оценява причиняващите рак вещества.

Отделни замърсители на въздуха като дизеловия дим и преди бяха признати за канцерогенни. За пръв път обаче самото замърсяване на въздуха се класифицира като причиняващо рак. То се причинява от сложна смесица от газове и твърди частици, отделяни предимно от автомобилния трафик. Едни от най-опасните са именно фините частици, които достигат дълбоко в белите дробове и се отлагат там.

Рисковете за отделния човек са малки, но основните източници на замърсяване са много разпространени –  транспорт, електроцентрали, промишлени и селскостопански емисии, изтъкна Страйф. Много е трудно те да бъдат избегнати. Фактът, че почти всички хора на планетата ни са изложени на замърсяване на въздуха, може да бъде основание за правителствата и различни агенции да контролират по-строго изпускания пушек. Известно е, че замърсяването на въздуха увеличава опасността от сърдечносъдови и дихателни заболявания.

Класификацията на Международната агенция за ракови изследвания, която е базирана в Лион, е направена след като учени са анализирали 1000 изследвания от цял свят. Те заключиха, че замърсяването на въздуха причинява рак на белите дробове. Агенцията отбелязва и връзка с малко по-високия риск от рак на пикочния мехур. Само през 2010 г. е имало 220 000 смъртни случая от рак на белия дроб, свързани със замърсяването на въздуха. Качеството на въздуха в градовете по света е с големи разлики. Най-замърсен е той в метрополиси в Китай и Индия, където хората често ходят с маски по улиците.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -