СЗО предупреди: Мръсният въздух може да предизвика рак

PRINT

Замърсяването на въздуха може да предизвика рак подобно на други фактори като азбеста, тютюна и ултравиолетовата радиация, обявиха експерти от Международната агенция за ракови изследвания към Световната здравна организация (СЗО), цитирани от Би Би Си. „На мнение сме, че това е най-значимият канцероген от околната среда, много по-силен от пасивното пушене“ – каза Курт Страйф, ръководител на отдела на агенцията, който оценява причиняващите рак вещества.

Отделни замърсители на въздуха като дизеловия дим и преди бяха признати за канцерогенни. За пръв път обаче самото замърсяване на въздуха се класифицира като причиняващо рак. То се причинява от сложна смесица от газове и твърди частици, отделяни предимно от автомобилния трафик. Едни от най-опасните са именно фините частици, които достигат дълбоко в белите дробове и се отлагат там.

Рисковете за отделния човек са малки, но основните източници на замърсяване са много разпространени –  транспорт, електроцентрали, промишлени и селскостопански емисии, изтъкна Страйф. Много е трудно те да бъдат избегнати. Фактът, че почти всички хора на планетата ни са изложени на замърсяване на въздуха, може да бъде основание за правителствата и различни агенции да контролират по-строго изпускания пушек. Известно е, че замърсяването на въздуха увеличава опасността от сърдечносъдови и дихателни заболявания.

Класификацията на Международната агенция за ракови изследвания, която е базирана в Лион, е направена след като учени са анализирали 1000 изследвания от цял свят. Те заключиха, че замърсяването на въздуха причинява рак на белите дробове. Агенцията отбелязва и връзка с малко по-високия риск от рак на пикочния мехур. Само през 2010 г. е имало 220 000 смъртни случая от рак на белия дроб, свързани със замърсяването на въздуха. Качеството на въздуха в градовете по света е с големи разлики. Най-замърсен е той в метрополиси в Китай и Индия, където хората често ходят с маски по улиците.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
СЗО предупреди: Мръсният въздух може да предизвика рак беше последно модифицирана от: май 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *