Резки температурни промени се свързват с риска от инфаркт

PRINT
интензивно лечение реанимация

Понижаването на температурите, свързано със смяната на сезоните, е опасно за здравето на сърцето, предупреждават експерти. Преохлаждането на организма увеличава риска от остър инфаркт на миокарда, предаде РИА „Новости“, като се позова на ново изследване. В Университетската болница на Антверпен анализирали медицинските досиета на 16 000 хора с анамнеза за сърдечно-съдови заболявания.

След това ги съпоставили с данни от 73 метеорологични станции, разположени в близост до болници. В допълнение към сведенията за температурата и влажността на въздуха, в анализа са включени още замърсяването на въздуха с частици, изгорели газове и сажди. Изводът бил, че замърсяването не влияе върху прекия риск от инфаркт, затова пък намаляването на температурата с 10 градуса води до 7% увеличение на риска. Освен това, тази разлика не се отнася само до прехода от лято към есен или към зима. Значение имала дори температурната разлика при преминаван от открито към закрито.

Причината е в стимулирането на студовите рецептори, разположени върху кожата. Те имат пряко влияние върху симпатиковата нервна система, като по този начин се повишава рискът от образуването на кръвни съсиреци и инфаркт. Най-застрашени са диабетици и хипертоници в напреднала възраст.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Резки температурни промени се свързват с риска от инфаркт беше последно модифицирана от: май 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *