Извадиха от старица 18-килограмов тумор на яйчниците

PRINT
огромен тумор рак на яйчниците

Гинеколози от Пловдив оперираха успешно 18-килограмов тумор при диагноза рак на яйчниците. Огромната буца бе извадена от корема на 85-годишна жена. Интервенцията бе извършена от двама гинеколози – д-р Антон Михнев и д-р Валентина Вангелова в  болница „Медлайн-Централ Хоспитал“.

Въпреки тежката хирургическа намеса и възрастта на пациентката, тя се възстановява много бъързо. Само часове след извеждането й от упойка тя се чувства прекрасно. Става и се придвижва сама, обясни анестезиологът д-р Мирослава Тилкиян.

Коремът на жената се подува необичайно за кратко време. Това се случва преди около 3 месеца. Накрая тя изглежда като бременна жена в деветия месец. Едва това възрастната жена търси медицинска помощ в с. Костенец, Софийска област. Разказва му, че я мъчат болки и тежест в корема. Обяснява, че няма сили да ходи, движи се трудно и все повече време прекарва в леглото по принуда. Докторът я изпраща при специалист в София, защото подозира карцином на яйчник.

Снахата й препоръчва личния й гинеколог д-р Антон Михнев. Той се съгласява веднага да прегледа възрастната жена. Виждайки състоянието й, препоръчва спешна операция в пловдивската верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“.

Хирургическата манипулация трае малко повече от час. В хода на операцията екипът открива два големи туморни процеса на яйчниците. Туморът отляво е направо гигантски – теглото му е 18 кг. Този отдясно е направо малък – с големина на мандарина. Симптомите на 85-годишната жена са от тумора вляво. Освен че е много тежък, той притиска и вътрешните органи.

В целия случай има и добра новина. Огромният тумор се оказал капсулован. Нямало видими метастази в околните органи. Това дава основание на лекарите да направят благоприятна прогноза за възстановяване на пенсионерката. За добрия изход значение има и фактът, че 85-годишната жена не страда от други придружаващи заболявания. Тя не пие даже лекарства за високо кръвно налягане.

Описаният рядък случай отново И в този, както и при други подобни случаи, проблемът е, че пациентките не са ходили дълго време на гинеколог, а тази – от 25 години, каза д-р Михнев и припомни, че всички здрави жени трябва да посещават специалист един път в годината за преглед и за вземане на цитонамазка. Само по този начин няма да се стига до такива неприятни последици.

[Общо: 8    Средно: 2.8/5]
Извадиха от старица 18-килограмов тумор на яйчниците беше последно модифицирана от: март 24th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *