петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноИзвадиха от старица 18-килограмов тумор на яйчниците

Извадиха от старица 18-килограмов тумор на яйчниците

Гинеколози от Пловдив оперираха успешно 18-килограмов тумор при диагноза рак на яйчниците. Огромната буца бе извадена от корема на 85-годишна жена. Интервенцията бе извършена от двама гинеколози – д-р Антон Михнев и д-р Валентина Вангелова в  болница „Медлайн-Централ Хоспитал“.

Въпреки тежката хирургическа намеса и възрастта на пациентката, тя се възстановява много бъързо. Само часове след извеждането й от упойка тя се чувства прекрасно. Става и се придвижва сама, обясни анестезиологът д-р Мирослава Тилкиян.

Коремът на жената се подува необичайно за кратко време. Това се случва преди около 3 месеца. Накрая тя изглежда като бременна жена в деветия месец. Едва това възрастната жена търси медицинска помощ в с. Костенец, Софийска област. Разказва му, че я мъчат болки и тежест в корема. Обяснява, че няма сили да ходи, движи се трудно и все повече време прекарва в леглото по принуда. Докторът я изпраща при специалист в София, защото подозира карцином на яйчник.

Снахата й препоръчва личния й гинеколог д-р Антон Михнев. Той се съгласява веднага да прегледа възрастната жена. Виждайки състоянието й, препоръчва спешна операция в пловдивската верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“.

Хирургическата манипулация трае малко повече от час. В хода на операцията екипът открива два големи туморни процеса на яйчниците. Туморът отляво е направо гигантски – теглото му е 18 кг. Този отдясно е направо малък – с големина на мандарина. Симптомите на 85-годишната жена са от тумора вляво. Освен че е много тежък, той притиска и вътрешните органи.

В целия случай има и добра новина. Огромният тумор се оказал капсулован. Нямало видими метастази в околните органи. Това дава основание на лекарите да направят благоприятна прогноза за възстановяване на пенсионерката. За добрия изход значение има и фактът, че 85-годишната жена не страда от други придружаващи заболявания. Тя не пие даже лекарства за високо кръвно налягане.

Описаният рядък случай отново И в този, както и при други подобни случаи, проблемът е, че пациентките не са ходили дълго време на гинеколог, а тази – от 25 години, каза д-р Михнев и припомни, че всички здрави жени трябва да посещават специалист един път в годината за преглед и за вземане на цитонамазка. Само по този начин няма да се стига до такива неприятни последици.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -