Прост метод за скъсване с вредните навици

PRINT

Има лесни начини да се избавим от вредните привички като да се тъпчем със сладко или да пушим, твърди британският автор Чарлз Даиг, който написал книга със съвети в този дух. 40% от всички действия, които извършваме всеки ден по собствен избор – миене на зъбите, ходене пеша, пиенето на кафе, са по-скоро свърздани с навиците, отколкото спонтанни решения.

Заменете стария навик с нов, полезен

Едва ли има човек, който да не си е поставял за цел да се освободи от някои привички, които намира за неподходящи. Повечето добри намерения обаче се провалят. В книгата „Силата на навика“ авторът Даиг обяснява как да си гарантираме успех. Дава за пример 34-годишна жена, която пушела и пиела алкохол от 16-годишна. По метода на пробата и грешката тя стигнала до прост способ за промяна в навиците си. Те не трябва да се потискат, а да се заменят ефективно с други, по-полезни.

Пушачката например заменила пушенето с джогинг. Новият навик напълно изместил стария. Учени проверили как се отразява промяната на главния мозък на жената с помощта на скенер. Видели, че новата неврологична структура потиснала старата. Старите навици още предизвиквали неврологична активност, но импулсите били значително по-слаби отпреди. Джогингът предизвиквал доста по-мощни импулси.

А как да се откажем от тортата или сутрешните кексчета? Изяждането им поражда в мозъка чувство за възнаграждение. Затова е необходимо да провокирате в мозъка си подобно усещане с друго средство. Например вместо сладкиш избирайте плодова салата, ядки или моркови, съветва Чарлз Даиг. Тук има и една тънкост – трябва да проявите упорство в първите 3-4 седмици. Толкова е необходимо за създаването на един нов навик.

Свързана тема: Цигари, мазно и липса на движение са най-големият враг на сърцето

СНИМКА: ДАК

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 2]
Прост метод за скъсване с вредните навици беше последно модифицирана от: април 18th, 2018 Iliana Angelova
loading...