Препоръчват бебето да спи в леглото на майка си

PRINT

Новородените трябва да спят на гърдите на майка си през първите няколко седмици, за да се развиват добре, твърди д-р Нилс Бергман от университета в Кейп Таун, Южна Африка. След това той препоръчва бебето да остане в леглото на майка си, докато навърши 3 или дори 4 г. Това се отразявало добре на сърцето му, а и на развитието на мозъка.

В Европа обикновено съветват жената да слагат бебето в отделно кошче. Причината са опасения, че докато спи, тя може да притисне бебето и да го задуши неволно. Във Великобритания имало описани такива случаи. „Ако се стигне да задушаване на бебето, то не е защото майката е до него. Става по други причини – наличие в стаята на токсични изпарения, цигарен дим, алкохол, големи възглавници или опасни играчки“, контрира д-р Бергман.

Той наблюдавал 16 новородени, докато те спят на гърдите на майките си или в кошче до леглото им. Монитор разкрил, че сърцата на малките са три пъти по-стресирани, когато те са сами. Качеството на съня им се влошавало. Оставени в кошчето само 6 от 16 бебета спели сравнително спокойно. Дори при тях обаче сънят не минавал през двете обичайни за тази възраст фази – активна и спокойна. Редуването им се смята за ключов фактор за развитието на мозъка.

Проучвания при животни сочат, че комбинацията от стрес и липса на сън отключват поведенчески проблеми в тийнейджърските години. Според д-р Бергман промените в мозъка, причинени от хормони на стреса, може да станат причина даден човек да има трудности с дългосрочното обвързване с партньор и да го тласнат към безразборни връзки. Той препоръчва бебето да спи при родителите си, освен ако те пушат, употребяват алкохол или наркотици, имат доста наднормено тегло или пък са болни и изтощени. Нашето мнение е, че най-сигурното място на новороденото е в кошче в стаята на родителите, казва пък проф. Джордж Хейкок от фондацията за изследване на внезапната смърт при бебетата.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Препоръчват бебето да спи в леглото на майка си беше последно модифицирана от: януари 27th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *