събота, 27 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПесен се е забила в съзнанието ви? Виновен е стресът

Песен се е забила в съзнанието ви? Виновен е стресът

Ако в главата ви е заседнала някаква мелодия, от която не можете да се избавите, виновен за това е стресът, казват учени от колежа „Голдсмит“ в Лондон. Британските експерти събрали над 2500 души, които споделили своя случай – кога, при какви обстоятелства и каква музика звучи вътре в главата им. Оказало се, че това се случва не просто защото дадена мелодия е твърде впечатляваща. Истинските причини били стресът, различни дразнители във всекидневието и спомени.

Например една от жените постоянно чувала песен на групата „Бананарама“. За нея се установило, че тя е свързана със стресов събитие.  Жената чула мелодията за първи път, когато се явявала на изпит на 16 г. После чувала парчето в главата си по време на собствената си сватба и при раждането на детето си.

Не само стресът обаче ни кара да извикаме в главата си една или друга мелодия.  Музиката често се кодира в съзнанието на човека по свой индивидуален начин, с определено лично и емоционално звучене, обяснява авторът на проучването  Вики Уилямсон. Колкото по-разтърсващо от емоционална гледна точка е едно събитие, толкова по-дълбоко се забива в съзнанието ни дадена музика.

На запад често наричат това явление „червей в ухото“. То е част от непроизволната памет. Тя ни помага да си спомним за приятел, когото не сме виждали много години.

Проучването изяснило още, че не може да се говори за най-популярни песни, които засядат в главата. Д-р Уилямсон съставил списък на 1000 такива композиции, но само 6 от тях се повтаряли повече от веднъж, тоест се срещали при двама души. Изборът на мелодия е  личен феномен – всеки човек си има свой „червей“, обобщава д-р Уилямсон.

Свързана тема: Наш кардиолог в Турция лекува с музика

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -