Наш кардиолог в Турция лекува с музика

PRINT

Наш лекар, емигрант в Турция, лекува пациентите си с музикотерапия. Д-р Ерол Джан завежда вече 11 г. реанимацията по сърдечносъдова хирургия в болница „Мемориал“ в Истанбул. Музикотерапията се използвала от хилядолетия, а нашият доктор се убедил във възможностите й, след като успял да събуди от кома момче след тежка операция. Детето било с вродени малформации, а хирурзите едва го спасили.

Майката издала коя е любимата песен на малкия. „Намерихме я и му я пуснахме. Скоро след това момчето отвори очи“, разказва кардиологът. Случаят бил коментират от много турски вестници като чудо.

Самият д-р Джан свири на няколко инструмента, един от които е ней – тръстиков кавал. Изчел много книги за музикотерапията, но направил и собствено проучване с 20 болни, което било публикувано в американско научно списание по анестезиология. Оперираните слушали мистична музика в продължение на 30 мин. Д-р Джан записал предварително данните им за кръвно налягане, пулс, хемоглобин, честота на дишане. Попълнил и стандартен психологически тест с 40 въпроса за самочувствието, болките, страховете, вярата в изцелението и т.н. След това сверили информацията преди и след музикалния сеанс. „Доказахме, че всички психологически параметри се подобряват. Горната граница на кръвното спадна. Долната също, но в по-малка степен. Кислородното насищане на кръвта се подобри, дълбочината на дишането също. Броят на вдишванията намаля“, описва ефекта от музиката д-р Джан.

Видът на мелодията трябва да се избира според състоянието на пациента. Ако човек е с висока температура, има сърцебиене или е превъзбуден, добре му влияе успокояваща музика. В депресия ли е пациентът, жизнерадостната музика е правилният избор. Още когато в България работел при проф. Александър Чирков, студенти от консерваторията да изнасят концерти на пациентите. „Освен това давах на пациенти в кома да слушат музика от касетофон. Вярвах, че чуват, макар че не могат да говорят. Продължих със заниманията си в Турция. Научих се да свиря на ней и започнах да правя импровизации на живо“, казва още д-р Джан. Когато свири на болни, първо ги пита какъв стил обичат. „Те казват някоя песен и ако я знам, свиря, а пациентите пригласят. Ако не са ми известни импровизирам“, разказва той.

На интелектуалец не може да свирите народна музика, а на обикновен човек от народа не върви да предлагате класическа музика, съветва д-р Джан. Езикът на музиката иначе бил универсален. В България носел друга фамилия – Салиев, но в Турция приел името Джан, което означава душа. Изселникът смята, че това го описва най-точно – душа човек. Преди да приеме сегашния си пост, работил над 10 г. в болница „Лоранс Найтингейл“.

Сегашните му пациенти са все тежки случаи – оперирани са за поставяне на байпаси, протезиране или реконструкции на клапата, с аневризми на аортата. Смъртността в клиниката е 0,7-0,8%, въпреки че тук изпращат от други болници тежки и дори смятани за безнадеждни случаи. Най-важното за успеха на една клиника са доброто обучение на екипа, организацията, както и хората да работят без претоварване, убеден е д-р Джан. При тях една сестра се грижи за двама пациенти, но ако случаят е много тежък – само за един. Всяка манипулация се документира, а всичко, което е назначено от лекар, се прави. Има пълен контрол на всичко, което извършват сестрите и лекарите. Предаването на смяната продължава 30 мин.

Наред с музикотерапията д-р Джан помага на болните и с психотерапия. Тя му била като хоби. Възстановявайки се от тежко сърдечносъдово заболяване, хората били връхлитани от страхове, изпадали в депресия или в превъзбуда. Имам си своя класификация за психичните проблеми, които получават пациентите в болница, разказва д-р Джан. Образованието, което получил в България, било качествено, но високите оценки не водели до по-добро възнаграждение в работата. В други страни ставало точно обратното: който завършви с отличие, получава пари и слава.

Ако човек в Турция има здравна осигуровка, без значение къде, всяка болница е длъжна да го приеме, включително и частните, които са сключили договор. Бедните пък получават „зелена карта“ -документ, който удостоверява, че те нямат сигуровка, нито пари да си платят на частно.

НА СНИМКАТА: Д-р Джан свири на тръстиков кавал на пациент в реанимацията.

АВТОР: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Наш кардиолог в Турция лекува с музика беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *