вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНаш кардиолог в Турция лекува с музика

Наш кардиолог в Турция лекува с музика

Наш лекар, емигрант в Турция, лекува пациентите си с музикотерапия. Д-р Ерол Джан завежда вече 11 г. реанимацията по сърдечносъдова хирургия в болница „Мемориал“ в Истанбул. Музикотерапията се използвала от хилядолетия, а нашият доктор се убедил във възможностите й, след като успял да събуди от кома момче след тежка операция. Детето било с вродени малформации, а хирурзите едва го спасили.

Майката издала коя е любимата песен на малкия. „Намерихме я и му я пуснахме. Скоро след това момчето отвори очи“, разказва кардиологът. Случаят бил коментират от много турски вестници като чудо.

Самият д-р Джан свири на няколко инструмента, един от които е ней – тръстиков кавал. Изчел много книги за музикотерапията, но направил и собствено проучване с 20 болни, което било публикувано в американско научно списание по анестезиология. Оперираните слушали мистична музика в продължение на 30 мин. Д-р Джан записал предварително данните им за кръвно налягане, пулс, хемоглобин, честота на дишане. Попълнил и стандартен психологически тест с 40 въпроса за самочувствието, болките, страховете, вярата в изцелението и т.н. След това сверили информацията преди и след музикалния сеанс. „Доказахме, че всички психологически параметри се подобряват. Горната граница на кръвното спадна. Долната също, но в по-малка степен. Кислородното насищане на кръвта се подобри, дълбочината на дишането също. Броят на вдишванията намаля“, описва ефекта от музиката д-р Джан.

Видът на мелодията трябва да се избира според състоянието на пациента. Ако човек е с висока температура, има сърцебиене или е превъзбуден, добре му влияе успокояваща музика. В депресия ли е пациентът, жизнерадостната музика е правилният избор. Още когато в България работел при проф. Александър Чирков, студенти от консерваторията да изнасят концерти на пациентите. „Освен това давах на пациенти в кома да слушат музика от касетофон. Вярвах, че чуват, макар че не могат да говорят. Продължих със заниманията си в Турция. Научих се да свиря на ней и започнах да правя импровизации на живо“, казва още д-р Джан. Когато свири на болни, първо ги пита какъв стил обичат. „Те казват някоя песен и ако я знам, свиря, а пациентите пригласят. Ако не са ми известни импровизирам“, разказва той.

На интелектуалец не може да свирите народна музика, а на обикновен човек от народа не върви да предлагате класическа музика, съветва д-р Джан. Езикът на музиката иначе бил универсален. В България носел друга фамилия – Салиев, но в Турция приел името Джан, което означава душа. Изселникът смята, че това го описва най-точно – душа човек. Преди да приеме сегашния си пост, работил над 10 г. в болница „Лоранс Найтингейл“.

Сегашните му пациенти са все тежки случаи – оперирани са за поставяне на байпаси, протезиране или реконструкции на клапата, с аневризми на аортата. Смъртността в клиниката е 0,7-0,8%, въпреки че тук изпращат от други болници тежки и дори смятани за безнадеждни случаи. Най-важното за успеха на една клиника са доброто обучение на екипа, организацията, както и хората да работят без претоварване, убеден е д-р Джан. При тях една сестра се грижи за двама пациенти, но ако случаят е много тежък – само за един. Всяка манипулация се документира, а всичко, което е назначено от лекар, се прави. Има пълен контрол на всичко, което извършват сестрите и лекарите. Предаването на смяната продължава 30 мин.

Наред с музикотерапията д-р Джан помага на болните и с психотерапия. Тя му била като хоби. Възстановявайки се от тежко сърдечносъдово заболяване, хората били връхлитани от страхове, изпадали в депресия или в превъзбуда. Имам си своя класификация за психичните проблеми, които получават пациентите в болница, разказва д-р Джан. Образованието, което получил в България, било качествено, но високите оценки не водели до по-добро възнаграждение в работата. В други страни ставало точно обратното: който завършви с отличие, получава пари и слава.

Ако човек в Турция има здравна осигуровка, без значение къде, всяка болница е длъжна да го приеме, включително и частните, които са сключили договор. Бедните пък получават „зелена карта“ -документ, който удостоверява, че те нямат сигуровка, нито пари да си платят на частно.

НА СНИМКАТА: Д-р Джан свири на тръстиков кавал на пациент в реанимацията.

АВТОР: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -