Обясниха как възникват преживяванията, близки до смъртта

PRINT

Учените заявиха, че са открили тайната на усещанията, характерни за клинична смърт. Това е тогава, когато човек вижда светлината в края на тунела и чувства, че напуска тялото. Причината за невероятното преживяване е необичайна активност на невроните в мига, когато сърцето спре, казват учени от Мичиганския университет, цитирани от Washington Post. Те направили електроенцефалограма (ЕЕГ) на девет плъха, при които предизвикали спиране на сърдечната дейност.

В рамките на първите 30 секунди след спиране на сърцето у всички гризачи е отчетено рязко увеличаване на активността на мозъка, свързана с наличието на съзнание и обработването на визуална информация. Активността надвишавала нормалните параметри на будно състояние. Всъщност това е доказателство за преживяването на мига на смъртта. Точно в този момент всички неврони започвали да предават сигнали едновременно. В нормално състояние, когато тялото е будно, ЕЕГ може да отчете отделни изблици на активност. Тя зависи от това, каква информация се обработва. Ако тялото е мъртво, на екрана ще се появи права линия.

Свръхнормалната активност може да е реакция на шока от страна на организма в опита му да отговори на внезапните физиологични промени. Ето защо, противно на очакванията, след прекратяването на притока на кислород към мозъка се наблюдават по-тесни връзки между различните му области. Сега учените искат да се научат да идентифицират ясно разликата между присъствие и отсъствие на съзнание, като анализират дейността на мозъка. Това е особено важно за пациенти във вегетативно състояние.

Източник: Washington Post

Свързани теми: Реаниматор: Ще спасяваме хора до 24 ч след смъртта

Мозъчните клетки могат да надживеят тялото

Само едно отделение в цяла България приема болни на смъртно легло

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Обясниха как възникват преживяванията, близки до смъртта беше последно модифицирана от: април 6th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *