събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОбясниха как възникват преживяванията, близки до смъртта

Обясниха как възникват преживяванията, близки до смъртта

Учените заявиха, че са открили тайната на усещанията, характерни за клинична смърт. Това е тогава, когато човек вижда светлината в края на тунела и чувства, че напуска тялото. Причината за невероятното преживяване е необичайна активност на невроните в мига, когато сърцето спре, казват учени от Мичиганския университет, цитирани от Washington Post. Те направили електроенцефалограма (ЕЕГ) на девет плъха, при които предизвикали спиране на сърдечната дейност.

В рамките на първите 30 секунди след спиране на сърцето у всички гризачи е отчетено рязко увеличаване на активността на мозъка, свързана с наличието на съзнание и обработването на визуална информация. Активността надвишавала нормалните параметри на будно състояние. Всъщност това е доказателство за преживяването на мига на смъртта. Точно в този момент всички неврони започвали да предават сигнали едновременно. В нормално състояние, когато тялото е будно, ЕЕГ може да отчете отделни изблици на активност. Тя зависи от това, каква информация се обработва. Ако тялото е мъртво, на екрана ще се появи права линия.

Свръхнормалната активност може да е реакция на шока от страна на организма в опита му да отговори на внезапните физиологични промени. Ето защо, противно на очакванията, след прекратяването на притока на кислород към мозъка се наблюдават по-тесни връзки между различните му области. Сега учените искат да се научат да идентифицират ясно разликата между присъствие и отсъствие на съзнание, като анализират дейността на мозъка. Това е особено важно за пациенти във вегетативно състояние.

Източник: Washington Post

Свързани теми: Реаниматор: Ще спасяваме хора до 24 ч след смъртта

Мозъчните клетки могат да надживеят тялото

Само едно отделение в цяла България приема болни на смъртно легло

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -