четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНесправедливо ниската заплата може да разболее

Несправедливо ниската заплата може да разболее

Несправедливо ниските заплати са вредни за здравето. Изводът е на немски учени от областта Северен Рейн-Вестфалия, цитирани от в. „Билд“. Колкото по-голямо е несъответствието с очакванията, толкова повече страда сърцето. „Хората, които възприемат заплащането си като несплаведливо, бързо изпадат в стрес. Показват и по-голяма склонност да се раболеят от сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно и депресия“, обяснява експертът Армин Фалк от Бон, който участва в оценката на проучването. То е осъществено от Института за икономически проучвания в Берлин. За целта от 1984 г. всяка година се анкетират по 22 000 души.

Фалк потвърдил тезата с експеримент. Той разделил 80 доброволци на два отбора – началници и работници. Работниците трябвало да събират числа, докато шефовете отдъхвали. Колкото повече цифри обработвали служителите, толкова по-високо трябвало да бъде заплащането им. След това шефовете разпределили „печалбата“. Работниците получили по-малко от очакваното. Преживяната несправедливост стресирала хората. Учените доказали това си измерване на сърдечната честота. Колкото по-ниска била „заплатата“, толкова по-малка била кривата на сърдечната честота. Точно това обаче е опасно, защото когато тя намалява, се приема за ранен индикатор за сърдечни заболявания. По-голяма крива в сърдечната честота сочи по-голяма вегетативна способност на организма да се саморегулира и по-мощна жизнена енергия, обясняват лекари.

Резултатите от мащабния анализ на социо-икономическия панел на института в Берлин също показали, че хората, които възприемат заплащането си като несправедливо, оценяват здравословното си състояние като по-лошо от това на удовлетворените. При тях сърдечно-съдовите заболявания, депресиите и високото кръвно се срещали по-често.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -